Linkovi

Sudija: Trump vjerovatno počinio krivično djelo planom za opstrukciju Kongresa


Bivši američki predsjednik Donald Trump govori na skupu u Južnoj Karolini (Foto: AP/Meg Kinnard)
Bivši američki predsjednik Donald Trump govori na skupu u Južnoj Karolini (Foto: AP/Meg Kinnard)

Federalni sudija saopštio je u ponedeljak da je bivši predsjednik Donald Trump "najvjerovatnije" počinio krivično djelo time što je pokušao da izvrši pritisak na svog potpredsjednika Majka Pensa da opstruira Kongres i poništi njegov izborni poraz 6. januara 2021. godine, prenosi agencija Reuters.

Sudija je to mišljenje iznio u presudi kojom je utvrđeno da odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji istražuje smrtonosni napad na Kapitol, ima pravo na uvid u mejlove koje je Trumpu slao Džon Istmen, jedan od njegovih tadašnjih advokata. Sudija je naveo da se Trumpov plan da poništi svoj poraz svodi na "puč".

"Sud utvrđuje da je predsjednik Trump koruptivno pokušavao da opstruira zajedničku sjednicu Kongresa 6. januara 2021. godine", napisao je u odluci sudija američkog okružnog suda u Los Anđelesu Dejvid Karter.

Predstavnici bivšeg predsjednika nisu odgovorili na zahtjeve Rojtersa za komentar.

Istmen je preko advokata saopštio da će poštovati odluku sudu, iako nije saglasan sa njom.

Karter i odbor nemaju ovlaštenje da podignu optužnicu protiv Trumpa. Tu odluku bi, zbog kršenja federalnog zakona, morao da donese sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Nemiri u komplesku američkog Kongresa izbili su tokom procesa potvrde izborne pobjede demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

"Doktor Istmen i predsjednik Trump pokrenuli su kampanju da ponište demokratske izbore, što je potez bez presedana u američkoj istoriji. Njihova kampanja nije bila ograničena na njihov odvojeni svijet - to je bio puč u potrazi za pravnom teorijom", napisao je Karter.

Odbor Predstavničkog doma, koji predvode demokrate, formiran je da bi se istražio prošlogodišnji napad hiljada Trumpovih pristalica na Kapitol. Protiv više od 750 je podignuta krivična optužnica.

Članovi odbora su početkom mjeseca saopštili da vjeruju da je Trump možda počinio više krivičnih djela.

Prije nego što je rulja upala u kompleks Kongresa, Trump je održao vatreni govor u kojem je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz rezultat rasprostranjene prevare, što je tvrdnja koju su odbacili brojni sudovi, državni izborni zvaničnici i zvaničnici njegove administracije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG