Linkovi

Kina podstiče ekonomiju, treći put od početka godine


Centralna banka Kine je saopštila u petak da je smanjila obaveznu količinu gotovine koju banke moraju da drže, čime je oslobođeno 126 milijardi dolara za podršku domaćoj ekonomiji koja usporava. Centralna banka je povukla ovaj potez treći put od početka godine, a sedmi od prošle.

Analitičari očekuju da će druga po veličini svjetska privreda usvojiti još mjera kako bi podstakla ekonomske aktivnosti u trenutku kada je izložena rastućem pritisku zbog američkih carina i slabljenja domaće tražnje.

Međutim, upozoravaju da nije problem nedostatak kredita, jer je Centralna banka izdašno obezbijedila dovoljno novca, već slabljenje povjerenja među investitorima i potrošačima zbog nastavka trgovinskog rata.

"Ovaj potez pokazuje da su kreatori politike u Pekingu sve zabrinutiji, ali to ni izdaleka nije dovoljno da bi se stabilizovala ekonomija," kazao je za Rojters Lari Hu, ekspert iz Hong Konga.

"Ključno ograničenje je da sve usporava – korporacije nisu spremne da investiraju zbog trgovinskog rata, zatim globalno usporavanje, te slab rast u sektoru infrastrukture i nekretnina," ističe Lu.

Analitičari naglašavaju da će kineski rast nastaviti da slabi i u ovom kvartalu u odnosu na 6.2 odsto za period april-jun, što je najniže u posljednjih skoro 30 godina.

Nakon što su SAD uvele nove carine 1. septembra i prijete dodatnim mjerama od 1. oktobra i 15. decembra, pojedini ekonomisti su procijenili da će rast kineske ekonomije u sljedećoj godini pasti na ispod 6 odsto, što će poremetiti dugoročne ciljeve Pekinga.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG