Linkovi

Vijeće za provedbu mira osuđuje izjave o 'mirnom razlazu' u BiH


The building of The Office of the High Representative OHR in Sarajevo
The building of The Office of the High Representative OHR in Sarajevo

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini osudio je u ponedeljak, 26. aprila politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. “mirna disolucija” BiH.

Posebno su potcrtani konkretni koraci koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu.

Članice PIC u BiH su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

UO PIC-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabiliziraju zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju uraditi na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava te provedbi izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana,” navodi se u saopštenju UO PIC.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je, 20. aprila, nakon sastanka vladajuće koalicije bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske na Mrakovici (planina Kozara) najavio da će u Narodnoj skupštini RS političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u u drugom bh entitetu, Federaciji BiH, da se razgovara o budućnosti BiH.

Dodik je rekao da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi, i entiteti i konstitutivni narodi.

"Ako to ne može, pa naravno da je onda sasvim svrsishodno razgovarati i prihvatiti inicijative koje sve češće čujemo, sada nam kažu u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo, ali na miran način ne opet ratom”, rekao je on.

Kako se navodi u saopštenju "nesigurnost i nestabilnost, i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima."

UO PIC-a ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, Ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH.

“Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantiran je Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, i njena unutrašnja struktura se jedino može mijenjati u skladu sa Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati,”

Također dodaju da stalna zapaljiva retorika, aktivnosti koje imaju za cilj disoluciju ili secesiju, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opći okvirni sporazum za mir.

Iz PIC-a navode kako je retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat 'isto tako destabilizirajuća i neprihvatljiva.'

"Stanovnici BiH žele da njihovi politički lideri i predstavnici prestanu sa ovom opasnom retorikom i da se umjesto toga fokusiraju na hitnu borbu protiv pandemije COVID-19, jačanje vladavine prava i provođenje ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule ovu zemlju naprijed na njenom evropskom putu, na koji su se svi više puta obavezali,” dodaje se u saopštenju uz napomenu da se Ruska Federacije ne slaže sa ovom izjavom.

Odbor Vijeća za provedbu mira inače pruža "političke smjernice" visokom predstavniku u BiH, a sastaju se dva puta godišnje nakon čega izdaju zajedničku izjavu, odnosno komunike.

U posljednjih nekoliko godina Rusija se kao članica PIC-a redovito izuzima iz zajedničke izjave smatrajući da se OHR treba zatvoriti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG