Linkovi

State Department: Delegacija SAD prisustvovaće komemoraciji u Srebrenici


Srebrenica Memorial
Srebrenica Memorial

Američki State Department najavio je dolazak višečlane delegacije u Bosnu i Hercegovinu. 11. jula delegacija će prisustvovati komemoraciji i ukopu 30 srebreničkih žrtava genocida.

"Ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain, specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv antisemitizma Deborah Lipstadt i specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desirée Cormier Smith putuju u Bosnu i Hercegovinu od 9. do 13. jula.

Delegacija će 11. jula otputovati u Srebrenicu kako bi odala počast onima koji su izgubili živote 1995. godine. Pridružit će se ambasadoru SAD u Bosni i Hercegovini Michaelu J. Murphyju kako bi učestvovali na ceremoniji obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Sarajevu će se sastati sa vjerskim akterima, civilnim društvom i mladima kako bi razgovarali o izgradnji tolerancije oko vjere ili uvjerenja i borbi protiv sistemskog rasizma, diskriminacije, nasilja i ksenofobije kako bi se promovirao mir i prosperitet za sve", stoji u najavi iz State Departmenta.

Poštovanje srebreničkim žrtvama odao je Ambasador SAD u BiH Michael Murphy.

"Danas – i uvijek – građani Sjedinjenih Država solidarni su sa žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelima i porodicama koje tuguju za svojim najmilijima. Tugujemo sa vama", stoji u u objavi Ambasade SAD u BiH.

U poruci koju je Ambasada proslijedila medijima stoji:

"U utorak ću prisustvovati obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog istorijskog trenutka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelo čovječanstvo. Na ovaj dan – kao i uvijek – narod Sjedinjenih Država izražava solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi žalimo s vama.

Sjedinjene Države opredjeljene su da daju podršku preživjelima i pomognu onima koji čuvaju sjećanje na žrtve i mimo 11. jula. Zato smo ponosni što dajemo podršku Memorijalnom centru Srebrenica u očuvanju i izlaganju ličnih stvari žrtava genocida u Srebrenici i u istraživanju digitalizacije iskaza preživjelih, da bi priča o srebreničkom genocidu bila lako dostupna svima u svijetu.

Čast mi je što će se specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, specijalni predstavnik za rasnu jednakost i pravdu, te ambasador za međunarodne vjerske slobode pridružiti delegaciji SAD u Potočarima sutra. Učešće ovih zvaničnika pokazuje da je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD. Oni su u posjeti Bosni i Hercegovini da bi iskazali protivljenje poricanju genocida i zapaljivoj retorici.

Činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno su utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima. Zvaničnici BiH na svim nivoima imaju institucionalnu i pravnu odgovornost da priznaju šta se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, te trajnu obavezu da podučavaju buduće generacije istini, uz poštivanje žrtava, podršku preživjelima – uključujući kulturu sjećanja, potragu za nestalima, te traganje za pravdom koz istrage i procesuiranje počinitelja od kojih su neki još uvijek slobodni i žive među nama.

Sjedinjene Države pozivaju političke lidere Bosne i Hercegovine da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti Bosne i Hercegovine koja zavisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995.

Svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države i dalje su opredjeljene da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi daju svoju podršku", navedeno je u poruci.

XS
SM
MD
LG