Linkovi

Minut šutnje u Skupštini Kosova u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici


Muslimani nose tabute sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, u Potočarima, 9. jula 2023.
Muslimani nose tabute sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, u Potočarima, 9. jula 2023.

Sjednica Skupštine Kosova je 10. jula započela minutom šutnje, kako bi se odala počast žrtvama genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Poslanik iz redova bošnjačke zajednice ispred koalicije Vakat, Bahrim Šabani, je rekao da Kosovo stoji uz narod Bosne i Hercegovine (BiH), te poručio kako se ne smije dozvoliti niti tolerisati negiranje genocida.

“Država Kosovo i bošnjaci Kosova su posvećeni očuvanju države BiH, kao suverene, nezavisne i nedjeljive”, rekao je on.

Duda Balje, poslanica u Skupštini Kosova ispred Socijaldemokratske unije, je izrazila nadu da se nikada više neće ponoviti genocid poput onog u Srebrenici, te poručila da “bol zbog tog zločina ne prestaje”, kao i da sjećanje na 11. juli nikada neće nestati.

Skupština Kosova je 2021. godine usvojila i Rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda, potvrđuje masakr nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka, te oštro osuđuje negiranje genocida.

Ovom Rezolucijom se predviđa da se na Kosovu 11. jul obilježava kao “Dan sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Međunarodni sud u Hagu je 2007. donio odluku da je u Srebrenici počinjen genocid.

Sudije UN-ovog tribunala potvrdile su 8. juna 2021. godine u drugostepenom postupku presudu kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u BiH od 1992. do 1995.

Još uvijek se traga za više od 1.000 posmrtnih ostataka a ove godine će biti ukopano 30 nekompletnih tijela srebreničkog genocida.

Nekompletna tijela pronađena su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali tijela kako bi prikrili tragove zločina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG