Linkovi

SAD: Pozivamo Srbiju da istraži navode o neregularnostima na izborima


Portparol State Departmenta Matthew Miller (Foto: AP/Nathan Howard)
Portparol State Departmenta Matthew Miller (Foto: AP/Nathan Howard)

SAD pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je na konferenciji za novinare portparol State Departmenta Matthew Miller.

Miller je na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OSCE-om, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, odgovorio da se u Washingtonu razmatra taj preliminarni izvještaj.

"Pozivamo Srbiju da radi sa OSCE-om na rješavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvijestili OSCE i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene. Nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima - o čemu smo takođe vidjeli izvještaje - nije prihvatljivo. To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji i, kao što sam rekao - pozivati da radi sa OSCE-om na rješavanju ovih problema", rekao je portparol State Departmenta.

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova OSCE-ove misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Parlamentarne skupštine OSCE-a, konstatovao je u preliminarnom izvještaju da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupovinom glasova, zloupotrebom javnih resursa u kampanji, učešćem predsjednika, pristrasnim medijskim izvještavanjem u korist vladajuće partije.

Međunarodni posmatrači su takođe konstatovali da su na izborima u Srbiji građani mogli da biraju između političkih alternativa i da su slobode govora i okupljanja uglavnom bile poštovane.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell i komesar za proširenje Olivér Várhelyi takođe su pozvali nadležne u Srbiji da sačine kredibilne izvještaje o neregularnostima.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), SNS je osvojila 46,66 odsto na vanrednim parlamentarnim izborima. Koalicija Srbija protv nasilja dobila je 23,7 odsto, SPS je dobila 6,56 odsto. Iznad cenzusa su još koalicija NADA sa 5,03 odsto, i lista koju prevodi sa Branimir Nestorović sa 4,69 odsto.

Kada je riječ o izborima u Beogradu, Gradska izborna komisija (GIK) je u ponedeljak objavila da je lista koju predvodi SNS osvojila 39,34 odsto glasova odnosno 49 mandata, a lista Srbija protiv nasilja dobila je 34,27 odsto glasova ili 42 mandata.

Opozicija u Srbiji ne priznaje rezultate izbora u Beogradu zbog navodne krađe glasova i traži ponovno glasanje. Marinika Tepić sa liste Srbija protiv nasilja počela je štrajk glađu u sjedištu Republičke izborne komisije, a drugi predstavnici opozicije i građani protestuju ispred RIK-a već drugu noć.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG