Linkovi

Evropska poslanica iznijela sumnje u regularnost izbora u Srbiji


Članica Evropskog parlamenta Viola VON CRAMON-TAUBADEL
Članica Evropskog parlamenta Viola VON CRAMON-TAUBADEL

Evropska poslanica Viola von Cramon, članica posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, iznijela je sumnje u regularnost izbornog procesa.

"Svjedoci smo slučajeva organizovanog dovođenja birača iz Republike Srpske i zastrašivanja birača. Apsolutno smo očekivali više demokratske standarde od zemlje kandidata za članstvo u EU, koja pregovara o članstvu u EU. Potreban je međunarodni nadzor i puna istraga", navela je Von Cramon na mreži X.

Istakla je da su izbori održani u nejednakim uslovima i sprovedeni uz česte nepravilnosti na dan i prije izbora, uključujući, kako je navela, zloupotrebu administrativnih resursa, kupovinu glasova i kršenje tajnosti glasanja.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je ocijenila da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Dio opozicije tvrdi da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe i da je neće priznati.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG