Linkovi

Američki borbeni avioni pogodili Siriju nakon napada milicije koju podržava Iran


Borbeni avioni američke avijacije
Borbeni avioni američke avijacije

Dva američka borbena aviona pogodila su u petak objekte s oružjem i municijom u Siriji u znak odmazde za napade milicije koju podržava Iran na američke snage jer je rasla zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je udare na dva objekta koje koristi Korpus iranske Revolucionarne garde i grupe milicija koje podržava, saopštio je Pentagon, upozoravajući da će SAD poduzeti dodatne mjere ako se napadi iranskih saveznika nastave.

Američke i koalicione trupe su prošle sedmice napadnute najmanje 19 puta u Iraku i Siriji od strane snaga koje podržava Iran. Teheran podržava Hamas, Islamski džihad i libanonski Hezbolah.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je u četvrtak u Ujedinjenim narodima da, ako izraelska ofanziva na Hamas ne prestane, Sjedinjene Države "neće biti pošteđene ove vatre".

Američki zračni napadi dogodili su se u petak oko 4:30 ujutro (01:30 GMT) u blizini Abu Kamala, sirijskog grada na granici s Irakom, a izvela su ih dva borbena aviona F-16 koristeći preciznu municiju, rekao je zvaničnik američke odbrane rekao je.

"Ovi precizni napadi samoodbrane odgovor su na niz tekućih i uglavnom neuspješnih napada na američko osoblje u Iraku i Siriji od strane grupa milicija koje podržava Iran koji su započeli 17. oktobra", rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin u saopćenju.

"Ovi napadi na američke snage koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti", rekao je Austin.

Biden je poslao rijetku poruku iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hameneiju upozoravajući Teheran da ne cilja na američko osoblje na Bliskom istoku, saopštila je ranije u četvrtak Bijela kuća.

SAD nisu koordinirale zračne napade s Izraelom, dodao je zvaničnik.

Sjedinjene Države su poslale ratne brodove i borbene avione u regiju u posljednje tri sedmice. Pentagon je u četvrtak saopćio da je još oko 900 američkih vojnika stiglo na Bliski istok ili da tamo idu kako bi ojačali protuzračnu odbranu za američko osoblje.

Izrael je u petak rekao da vojni napadi na Gazu pripremaju "sljedeću fazu operacije", usred straha da bi kopnena invazija na palestinsku enklavu mogla izazvati širi sukob na Bliskom istoku.

Izrael je bombardovao gusto naseljeni pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra na izraelske zajednice. Izrael kaže da je Hamas ubio oko 1.400 ljudi, uključujući djecu, i uzeo više od 200 talaca, od kojih su neki bili novorođenčad i starije osobe.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas saopćilo je u četvrtak da je 7.028 Palestinaca ubijeno u zračnim napadima odmazde, uključujući 2.913 djece.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti putarine.

Projektil lansiran u sklopu borbi između Hamasa i Izraela pogodio je egipatsko ljetovalište oko 220 km od pojasa Gaze rano u petak, javio je egipatski Al Qahera News.

Projektil je pogodio medicinsku ustanovu u Tabi, pri čemu je povrijeđeno najmanje šest osoba, izvijestila je Al Qahera. Svjedok u Tabi je potvrdio da je čuo eksploziju i vidio kako se diže dim, ali Reuters nije odmah mogao identificirati izvor eksplozije.

IZRAEL KAŽE DA JE UDARIO KOMANDANTE HAMASA

Izrael je u petak saopštio da su njegovi borbeni avioni pogodili tri visoka operativca Hamasa koji su imali značajnu ulogu u napadu na Izrael 7. oktobra. Oni su bili zapovjednici bataljona Daraj Tuffah, dijela Gradske brigade Gaze, rekao je Izrael.

Nije bilo zvaničnog saopštenja Hamasa.

Palestinski militanti sukobili su se u petak s izraelskim trupama u najmanje dva područja pojasa Gaze, izvještavaju mediji povezani s Hamasom.

Reuters nije mogao odmah da potvrdi te izvještaje.

Kako nevolja palestinskih civila postaje sve očajnija, pitanje da li treba imati humanitarne pauze ili sporazume o prekidu vatre u obalnoj enklavi koju vodi Hamas naći će se u petak pred 193-članom Generalnom skupštinom UN-a u nacrtu rezolucije koji su podnele arapske države i pozivaju na prekid vatre.

Za razliku od Vijeća sigurnosti gdje su ove sedmice propale rezolucije o pomoći Gazi, nijedna zemlja nema pravo veta u Generalnoj skupštini. Rezolucije nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu.

Procjenjuje se da je više od 613.000 ljudi ostalo bez domova zbog izraelskog bombardiranja Gaze i da ih je sklonila Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice, UNRWA.

PODRŠKA IZRAELCA ZA KOPNENU INVAZIJU, ANKETA

Prema anketi objavljenoj u petak, skoro polovina Izraelaca želi da odustane od bilo kakve invazije na Gazu.

Na pitanje da li vojska treba odmah da eskalira u kopnenu ofanzivu velikih razmjera, 29% Izraelaca se složilo, dok je 49% reklo "da bi bilo bolje sačekati", a 22% je neodlučno, navodi se u anketi objavljenoj u novinama Maariv.

Dnevnik je naveo da su rezultati u suprotnosti sa svojom anketom od 19. oktobra koja je pokazala 65% podrške za veliku kopnenu ofanzivu.

Maariv je rekao da je "gotovo sigurno da je razvoj događaja po pitanju talaca, koji je sada na vrhu dnevnog reda, imao veliki uticaj na ovu promjenu ".

Hamas je prošle sedmice oslobodio četiri taoca usred napora zemalja regionalnih posrednika da dogovore oslobađanje većeg obima. Hamas kaže da je oko 50 talaca ubijeno u izraelskim napadima na Gazu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG