Linkovi

Novi napadi dronovima na snage SAD na Bliskom istoku


Arhiva - Vojna ispostava al-Tanif, u južnoj Siriji, 22. oktobra 2018.
Arhiva - Vojna ispostava al-Tanif, u južnoj Siriji, 22. oktobra 2018.

Vojnici SAD u ponedjeljak su oborili dvije bespilotne letjelice koje su ciljale američke snage u južnoj Siriji, što je poslednji u nizu takvih napada na američke baze i objekte na Bliskom istoku, dok zvaničnici upozoravaju na "značajnu prijetnju" od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pat Rajder, rekao je novinarima da su snage koje podržava Iran u ponedeljak lansirale dvije jednosmjerne napadne bespilotne letjelice ("dronovi samoubice") na garnizon Al Tanf koje su uklonili američki odbrambeni sistemi i da nije bilo povrijeđenih.

"Znamo da su ove grupe grupe koje podržava Iran", rekao je Rajder. "Na kraju ćemo smatrati Iran odgovornim".

Ovaj napad je najmanje peti atak dronovima ili raketama na snage SAD na Bliskom istoku za nedelju dana, što Pentagon opisuje kao "nalet". Neki od napada su za posljedicu imali lakše povrede i materijalnu štetu.

"Postoji značajna opasnost od eskalacije u cijelom regionu, a to bi bilo i prema snagama SAD", rekao je novinarima visoki vojni zvaničnik.

Prošle nedelje, dvije bespilotne letjelice su gađale al-Tanf u Siriji. Dron je ciljao vazduhoplovnu bazu Al Harir — bivšu vazdušnu bazu Bašur — u sjevernom Iraku. Dvije bespilotne letjelice su ciljale vazdušnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku, a raketama su gađane američke i koalicione snage u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin je u subotu dao naređenje za pripremu za raspoređivanje neobjavljenog broja vojnika i aktivirao raspoređivanje raketnih odbrambenih sistema (THAAD), kao i dodatnih baterija Patiot na lokacijama širom regiona, kako bi se povećala zaštita snaga SAD.

"Ono što vidite iz ove objave... jeste da se pripremamo za ovu eskalaciju, kako u smislu odbrane naših snaga, tako i u pogledu spremnosti da odlučno odgovorimo", rekao je visoki zvaničnik odbrane novinarima u ponedeljak.

Ovo se događa nakon što je Ostin prošlog utorka već stavio više od 2.000 pripadnika oružanih snaga u pojačanu pripravnost naredbom za pripremu za raspoređivanje.

Udarna grupa nosača USS Dvajt D. Ajzenhauer ubrzano ide ka regionu Bliskog istoka, a udarna grupa nosača USS Džerald R. Ford ostaje u istočnom Mediteranu.

Izveštač Glasa Amerike iz Pentagona: Nosač aviona "Ford" - važna poruka akterima u regionu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Tri broda sa amfibijskom grupom USS Batan pozicioniraju hiljade marinaca u vodama u blizini Izraela. Eskadrila jurišnih aviona A-10 ("lovac na tenkove") stigla je na Bliski istok, sa još jednom eskadrilom A-10 čije je raspoređivanje u regionu produženo, a više borbenih aviona F-15 i F-16 takođe stiže u region.

SAD su saopštile da povećano vojno prisustvo ima za cilj da odvrati zlonamjerne aktere kao što su Hezbolah ili Iran od širenja sukoba.

Prošle nedelje, USS Karnej, razarač američke mornarice SAD u Crvenom moru, oborio je četiri rakete i više dronova koje su lansirali Huti koje podržava Iran u Jemenu, oružje za koje je Pentagon rekao da se "kreće duž Crvenog mora, potencijalno ka ciljevima u Izraelu".

Rajder je prvobitno u četvrtak rekao da su presretnute tri rakete.

Nije bilo žrtava, a čini se da brod nije bio meta napada, rekao je Rajder.

Od Hamasovog krvavog napada 7. oktobra na Izrael, najmanje 1.400 Izraelaca je ubijeno. U napadima izraelske vojske na Gazu posle toga, ubijeno je više od 5.000 Palestinaca.

XS
SM
MD
LG