Linkovi

SAD: Sindikat medicinskih sestara protiv preporuke da vakcinisani ne nose maske


Članice sindikata odaju poštu preminulim medicinskim sestrama tokom pandemije
Članice sindikata odaju poštu preminulim medicinskim sestrama tokom pandemije

Najveći sindikat medicinskih sestara u SAD osudio je preporuku Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) da revakcinisani ljudi ne moraju da nose maske u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim ako se to ne traži lokalnim propisima.

"Nove preporuke CDC nisu naučno bazirane, ne štite javno zdravlje, prijete životima naših pacijenata, sestara i drugih zdravstvenih radnika širom zemlje", rekla je Boni Kastiljo, direktorka sindikata Ujedinjene medicinske sestre (NNU).

"Nije trenutak da se popuštaju preventivne mjere i sramota je što je CDC uradio upravo to, a mi se i dalje nalazimo usred najsmrotnosnije pandemije u proteklom vijeku".

Predsjednica sindikata Džin Ros je rekla da "nova uputstva nikada ne bi bila izdata da CDC zaista poštuje naučne dokaze o tome kako se prenosi virus".

Sindikat je pozvao Administraciju za bezbjednost i zdravlje (OSHA) da momentalno izda uputstvo za ponašanje u slučaju infektivnih bolesti.

"Ako OSHA odmah ne izda takvo uputstvo, vidjećemo ponovo zaražavanje i smrt, a mogli smo to da izbjegnemo. Takođe, obolijevaće i medicinske sestre i drugi radnici na prvoj liniji fronta", upozoravaju u sindikatu.

CDC je takođe redefinisano neka uputstva za ponašanje u pandemiji i objavio da će škole biti otvorene na jesen.

Propisano je da učenici od obdaništa do kraja srednje škole treba da nose maske, jer neće svi biti vakcinisani do tada. CDC je takođe propisao da učenici treba da nose maske i u školskom autobusu.

​Apeluje se i na nastavnike i učenike da drže distancu od dva metra.

U SAD Pfizerovu vakcinu mogu da prime svi stariji od 12 godina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG