Linkovi

SAD: Senat odbio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu


Senator Bernie Sanders
Senator Bernie Sanders

Američki Senat nije usvojio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu, zbog kršenja ljudska prava u kampanji protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rezoluciju je podnio Bernie Sanders, senator države Vermont, ali su protiv nje glasala 72 senatora, naspram 11 koji su podržali taj prijedlog, prenosi agencija Reuters.

"Moramo obezbijediti da se američka pomoć koristi u skladu sa ljudskim pravima i našim sopstvenim zakonima", istakao je senator Sanders, izražavajući žaljenje zbog neuspjeha Senata da razmotri mjere koje utiču na situaciju palestinskih civila u Gazi.

Sandersova rezolucija je podnijeta na osnovu Zakona o stranoj pomoći, koji dozvoljava Kongresu da naloži State Departmentu da objavi izveštaj o ljudskim pravima i druge informacije o bilo kojoj zemlji kojoj SAD pružaju vojnu pomoć.

Da je rezolucija usvojena, to bi zahtijevalo da State Department podnese izvještaj Kongresu u roku od 30 dana.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara za vojnu pomoć svake godine, uključujući borbene avione i bombe koje bi mogle da unište tunele Hamasa, dok je Biden zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara pomoći Tel Avivu.

Izraelski vojnik sjedi u vojnom vozilu duž granice s pojasom Gaze na jugu Izraela 17. januara 2024. godine (Fotografija JACK GUEZ-a / AFP)
Izraelski vojnik sjedi u vojnom vozilu duž granice s pojasom Gaze na jugu Izraela 17. januara 2024. godine (Fotografija JACK GUEZ-a / AFP)
Razorne posljedice 100 dana rata u Gazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG