Linkovi

SAD odobrile hitnu prodaju oružja Izraelu, zaobilazeći Kongres


Izraelski vojnik u Pojasu Gaze 30. decembra 2023.
Izraelski vojnik u Pojasu Gaze 30. decembra 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken odobrio je hitnu prodaju oružja Izraelu, drugu u mjesec dana, dok Izrael nastavlja svoj rat protiv Hamasa u Gazi pod sve većim međunarodnim kritikama

Blinkenova hitna odluka pokriva prodaju opreme u vrijednosti od 147,5 miliona dolara i zaobilazi zahtjeve Kongresa za reviziju prodaje vojske u inostranstvu, saopćio je u petak State Department. Oprema uključuje osigurače, punjenja i prajmere neophodne da bi granate od 155 mm koje je Izrael već kupio, proradile.

"S obzirom na hitnost odbrambenih potreba Izraela, sekretar je obavijestio Kongres da je iskoristio svoja ovlaštenja da utvrdi postojanje vanredne situacije zbog čega je potrebno trenutno odobrenje premještaja", saopštilo je Odjeljenje.

Senatori traže "javno objašnjenje"

Američki senator Tim Kaine kritizirao je zaobilaženje Kongresa od strane State Departmenta kada je odobrio prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 147,5 miliona dolara. Kaine, član Senatskog odbora za oružane snage, zahtijevao je "javno objašnjenje razloga iza ove odluke".

"Kongres bi trebao imati punu vidljivost u pogledu oružja koje prenosimo bilo kojoj drugoj naciji", stoji u saopćenju za javnost iz Kaineovog ureda u subotu. "Nepotrebno zaobići Kongres znači držati američki narod u mraku."

Josh Paul, bivši stručnjak za oružje State Departmenta koji je u oktobru dao ostavku u znak protesta zbog Bidenove administracije koja je vodila sukobe u Izraelu i Gazi, rekao je za Washington Post da Blinkenova odluka da požuri sa nenavođenom municijom omogućava Izraelu da nastavi s takvim tipom operacija u Gazi koji su "doveli do toliko smrtnih slučajeva palestinskih civila".

"Ovo je sramotno, pokvareno, i trebalo bi iskreno da prevrne stomak svakog pristojnog ljudskog bića", citira ga Washington Post.

"Sjedinjene Države su posvećene sigurnosti Izraela i od vitalnog je značaja za nacionalne interese SAD-a da pomognu Izraelu da razvije i održi snažnu i spremnu sposobnost samoodbrane", navodi se u priopćenju State Departmenta u petak. "Ova predložena prodaja je u skladu s tim ciljevima."

U saopštenju se također navodi da "nastavljamo snažno naglašavati Vvladi Izraela da ne samo da moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo, već i poduzeti sve izvodljive korake kako bi spriječili nanošenje štete civilima".

Neke informacije dolaze od AP, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG