Linkovi

Blinken traži da se izbjegne daljnje nanošenje štete civilima u Gazi


Blinken tokom sastanka za izraelskim zvaničnicima, 9. januar 2024.
Blinken tokom sastanka za izraelskim zvaničnicima, 9. januar 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u izraelskom ratnom kabinetu u Tel Avivu, kako je saopštila Bijela kuća.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u izraelskom ratnom kabinetu u Tel Avivu, kako je saopštila Bijela kuća.

Blinken "ponovno potvrdio" američku podršku Izraelu "pravu da spriječi terorističke napade" - ali je takođe naglasio važnost "izbjegavanja daljnjeg nanošenja štete civilima i zaštite civilne infrastrukture" u Gazi.

Netanyahu i Blinken razgovarali su o naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca koje drži Hamas i dostavljanje humanitarne pomoći u Gazu, rekao je portparol Bijele kuće Matthew Miller.

"Sekretar je ponovio potrebu da se osigura trajan, održiv mir za Izrael i regiju, uključujući i ostvarenje palestinske države", dodaje Miller.

Govoreći zajedno s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom uoči njihovog sastanka u utorak ujutro, Blinken je rekao da će podijeliti ono što je čuo od zemalja u regionu tokom sastanaka s izraelskom vladom.

To će uključivati sastanak sa ratnom vladom formiranom nakon napada palestinskih militanata Hamasa 7. oktobra u kojem je kako kaže, Izrael kaže da je ubijeno 1.200 ljudi.

Izrael je pokrenuo zračni i kopneni napad na enklavu Gaze kao odgovor, a u kojem je ubijeno više od 23.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

"Ima mnogo toga za razgovor, posebno o putu naprijed", rekao je Blinken, koji je od subote posjetio Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, kao i Tursku i Grčku.

Osim što pokušava da smanji regionalne tenzije, američki visoki diplomata raspravlja o planovima za buduću upravu Gazom, koja bi mogla uključivati izraelske susjede sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Blinken je u ponedjeljak prije odlaska u Izrael rekao da regionalne države žele integraciju s Izraelom, ali samo ako planovi za normalizaciju odnosa uključuju "praktičan put" ka budućoj palestinskoj državi.

On je u utorak rekao svom izraelskom kolegi Izraelu Kacu da postoje mogućnosti za regionalnu integraciju i povezivanje, "ali moramo proći kroz ovaj veoma izazovan trenutak".

Blinken će se također sastati s porodicama talaca koje je uzeo Hamas i razgovarati o "nemilosrdnim naporima" da ih vrati, rekao je.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se ispred hotela u kojem je Blinken održavao sastanke i pozvali na prekid vatre kako bi se osiguralo oslobađanje talaca.

Izrael kaže da se od oko 240 ljudi zarobljenih 7. oktobra, 132 osobe još uvijek nalaze u Gazi, a 25 ih je umrlo u zatočeništvu.

Herzog je zahvalio Washingtonu na podršci Izraelu i osudio južnoafričku tužbu o genocidu protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde.

SAD su ovaj slučaj nazvali beskorisnim i rekli da nisu vidjeli djela genocida u Gazi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG