Linkovi

SAD sankcionisale kompaniju iz Srbije zbog podrške invaziji na Ukrajinu


Grb američkog Sekretarijata za finansije (AP/Patrick Semansky
Grb američkog Sekretarijata za finansije (AP/Patrick Semansky

Kompanija iz Srbije našla se među sto dvadeset firmi i pojedinaca kojima je američki Sekretarijat za finansije uveo restriktivne mere zbog podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu koja traje od februara 2022.

Riječ je o firmi MCI Trading DOO, čije je sjedište u Beogradu.

MCI Trading DOO pomogao je ruskoj firmi AK Microtech u nabavci visokotehnološke opreme od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka. Kompanija je poslala na desetine pošiljki AK Microtech-u od početka ruske invazije”, navedeno je u saopštenju američkog Sekretarijata za finansije.

Kako je ukazano, ta kompanija i njen direktor Ivan Cvetić sankcionisani su zbog pomoći, sponzorisanja ili obezbjeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ruskoj firmi AK Microtech.

MCI Trading DOO sebe definiše kao kompaniju čija je delatnost nespecijalizovana trgovina na veliko.

Zamjenik američkog sekretara Voli Adejemo saopštio je da nove sankcije predstavljaju još jedan korak u naporima SAD da ograniči vojne sposobnosti Rusije.

"Sve dok Rusija nastavlja da vodi svoj neopravdani i brutalni rat protiv Ukrajine, mi ćemo uvoditi sankcije kako bismo Rusiju lišili tehnologije koja joj je potrebna i poremetili sposobnost ruske industrije naoružanja da se snabdijeva", rekao je Adejemo.

Podrška ruskoj odbrambenoj industriji

U objavi američkog sekretarijata navedeno da se ruska kompanija AK Microtech tereti da je obezbjeđivala visokotehnološku opremu za rusku odbrambenu industriju.

AK Microtech specijalizovana je za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbjeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji”, precizirano je u objavi američkog sekretarijata.

Informacija o sankcionisanju srpske kompanije, koja se našla na listi od 120 kažnjenih, objavljena je nešto više od nedelju dana pošto je američka administracija uvela sankcije šefu Bezbednosno informativne agencije Srbije Aleksandru Vulinu.

Visokopozicioniranog zvaničnika u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkcije ministra odbrane, unutrašnjih poslova i rada), američke vlasti terete za umiješanost u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Juna 2021. godine, predsjednik SAD Joe Biden dodatno je proširio ovlaštenja za sankcionisanje na Zapadnom Balkanu, izvršnom naredbom „EO 14033“, koja kao razloge navodi korupciju, te ugrožavanje mira i stabilnosti. Vulin je sankcionisan upravo na osnovu te naredbe.

Do sada su po tom osnovu izrečene sankcije pojedincima i pravnim licima, uglavnom iz BiH i Srbije i sa Kosova, uključujući Aleksandra Vulina i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska.

U decembru 2021. godine, SAD su uvele sankcije Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, te njima povezanim pojedincima i firmama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG