Linkovi

SAD sankcionira iranske firme zbog pomoći Rusiji u nabavci dronova


Iranski vojni dron Shahed-129 
Iranski vojni dron Shahed-129 

Sjedinjene Američke Države (SAD) nametnule su sankcije iranskoj kompaniji za zračni prijevoz, koju su optužile za koordinaciju vojnih letova za prijevoz bespilotnih letjelica u Rusiju za korištenje u ratu u Ukrajini.

Navedeno je da je kompanija Safiran Airport Services, sa sjedištem u Teheranu, koordinirala letove između Irana i Rusije koja je slala dronove, osoblje i prateću opremu.

Američko ministarstvo financija objavilo je sankcije 8. septembra, ističući da je također označilo tri kompanije za koje navodi da su uključene u razvoj i proizvodnju iranskih dronova.

Riječ je o, kako je navedeno, kompanijama Paravar Pars Company, Design and Manufacturing of Aircraft Engines (DAMA) i Baharestan Kish Company.

Optuženi su za sudjelovanje u istraživanju, razvoju, proizvodnji i nabavci iranskih dronova, uključujući seriju Shahed.

Američki obavještajni dužnosnici utvrdili su da Rusija želi nabaviti stotine iranskih dronova za korištenje u Ukrajini.

Administracija predsjednika Joea Bidena saopćila je prošle sedmice da se Rusija suočila s tehničkim problemima sa bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje koje su u augustu nabavljene od Teherana.

Brian Nelson, podsekretar za financijsku obavještajnu službu, rekao je da je Ministarstvo financija "predano striktnom provođenju sankcija protiv Rusije i Irana i pozivanju na odgovornost Irana i onih koji podržavaju ruski agresorski rat u Ukrajini".

"Sjedinjene Države neće oklijevati ciljati proizvođače i naručitelje koji pridonose Iranu i programu bespilotnih letjelica Islamske revolucionarne garde", dodao je.

Sankcije zamrzavaju svu imovinu koju kompanije i pojedinci mogu imati u Sjedinjenim Državama i generalno zabranjuju poslovanje u SAD-u.

Sankcije dolaze nakon slabog napretka u indirektnim pregovorima između Irana i SAD s ciljem oživljavanja sporazuma iz 2015. koji je ograničio iranski nuklearni program.

XS
SM
MD
LG