Linkovi

SAD: Sankcije protiv više od 100 pojedinaca i entiteta zbog ruskog rata u Ukrajini


Sjedinjene Države u srijedu su uvele sankcija desetinama pojedinaca i entiteta u okviru obračuna sa Rusijom zbog rata u Ukrajini. Među sankcionisanima su jedna privatna vojna kompanija, preduzeće sa sjedištem u Kini, te entiteti povezani sa ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju Rosatom.

Sankcije, koje su uveli američki Sekretarijat za finansije i State Department, odnose se na više od 120 entiteta i pojedinaca iz najmanje 20 zemalja, uključujući i one koji omogućavaju da se kaznene mjere izbjegavaju, poručio je u saopštenju američki državni sekretar Antony Blinken.

Sekretarijat za finansije je u odvojenom saopštenju naveo da je uveo sankcije ruskim finansijskim posrednicima i onima koji izbjegavaju kaznene mjere širom svijeta, uključujući u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kini.

"Sjedinjene Države će nastaviti da preduzimaju akciju protiv Rusije i onih koji podržavaju njen rat u Ukrajini, između ostalog i daljim poštovanjem riješenosti G7 da nametne ozbiljne posljedice akterima iz trećih zemalja koji podržavaju ruski rat u Ukrajini", naveo je Blinken u saopštenju.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su sankcije Rusiji poslije invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana i nastavili su da povećavaju pritisak na Moskvu. Washington je takođe pokrenuo kampanju kažnjavanja entiteta i pojedinaca koji izbjegavaju primjenu sankcija.

U srijedu je između ostalog sankcionisana privatna vojna kompanija Patriot za koju State Department tvrdi da je povezana sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom i da je konkurent plaćeničkoj grupi Wagner.

Kažnjena je i svemirsko tehnološka kompanija HEAD sa sjedištem u Kini, koja preprodaje satelitske snimke i koja, prema navodima američkih vlasti, entitetima povezanim sa Wagnerom i Jevgenijem Prigožinom obezbjeđuje satelitske snimke lokacija u Ukrajini.

Sekretarijat za finansije uveo je sankcije i kompaniji "King-Pai Technology HK", za koju se navodi da je snabdjevač iz Kine za više entiteta u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Sankcionisano je i pet eniteta i jedan pojedinac koji su dio ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosatom koju je State Department optužio da koristi izvoz za politički i ekonomski pritisak na klijente. Washington još nije uveo sankcije protiv same kompanije.

Kaznene mjere su u srijedu uvedene kompaniji ruskog milijardera Ališera Usmanova "USM Holdings", uz povezane entitete - ruski mobilni operater Megafon, najveći ruski proizvođač metala Metaloinvest, uključujući njegove podružnice iz Švajcarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te proizvođač cementa iz Uzbekistana "Akhangarancement".

Sekretarijat za ekonomiju u srijedu je takođe uveo ograničenja na izvoz za 28 entiteta iz Kine, Turske i drugih zemalja zbog podrške ruskom vojnom i odbrambenom sektoru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG