Linkovi

Ukrajinski hakeri kažu da su kompromitovali ruskog špijuna koji je hakovao Demokrate 2016.


ilustracija
ilustracija

Ukrajinski hakeri tvrde da su provalili u e-mailove visokog ruskog vojnog špijuna kojeg traži Federalni istražni biro zbog hakovanja kampanje Hillary Clinton i drugih visokih američkih demokrata uoči izbora Donalda Trumpa za predsjednika 2016. godine.

U poruci objavljenoj na Telegramu grupa koja sebe naziva Cyber Resistance rekla je da je ukrala prepisku potpukovnika Sergeja Morgačeva, koji je 2018. godine optužen za pomaganje u organizaciji hakovanja i curenja e-mailova Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i Clintonove kampanje.

Reuters nije odmah bio u mogućnosti da u potpunosti potvrdi tu tvrdnju, ali neki od navodnih Morgačevih ličnih podataka - koje su hakeri podijelili s ukrajinskom publikacijom InformNapalm - u skladu su s prethodno procurjelim podacima koje je sačuvala platforma za istraživanje cyber sigurnosti Constella Intelligence.

Stefan Soesanto, istraživač sa Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu koji je proučavao ukrajinske hakerske grupe, rekao je da curenje "izgleda prilično vjerodostojno", napominjući da je InformNapalm imao istoriju unakrsnog provjeravanja podataka koje je primio od hakera.

InformNapalm je u članku o kršenju rekao da je potvrdio Morgačevov identitet pregledavajući personalne dosijee i biografiju koju su ukrali hakeri, uključujući i jedan dokument koji ga identifikuje kao šefa odjeljenja u Jedinici 26165 - na istoj poziciji za koju ga je FBI optužio 2018.

Ponovljene poruke ostavljene na adresama e-pošte i telefonskom broju za koji se tvrdi da pripada Morgačevu nisu vraćene, a pokušaji Reutersa da dođe do njega putem društvenih mreža i njegovog trenutnog mjesta zaposlenja - za koje se navodi da je to sankcionirani Centar za specijalnu tehnologiju sa sjedištem u Sankt Peterburgu - nisu bili odmah uspješno. Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah uzvratila poruke; nije ni FBI.

Nije odmah bilo jasno koje su informacije hakeri uspjeli ukrasti niti koliko su one značajne. Morgačevljev poštanski sandučić bi potencijalno mogao imati uvid u ruske hakerske operacije, uključujući operaciju protiv Clintonove i demokrata.

U svojoj optužnici, FBI ga je opisao kao oficira u ruskoj vojnoj špijunskoj agenciji, još uvijek poznatoj po starom akronimu GRU. U njemu se navodi da je njegovo odjeljenje "posvećeno razvoju i upravljanju zlonamjernim softverom", uključujući špijunski softver "X-Agent" koji se koristio za hakovanje DNC-a.

Reuters nije mogao odmah locirati kontakt informacije za Cyber Resistance grupu - jednu od nekoliko ukrajinskih hakerskih grupa koje su stekle međunarodnu vidljivost od moskovske invazije na Ukrajinu prošle godine.

U svojoj poruci u kojoj je objavljena krađa, grupa je rekla za Morgačeva: "Vrlo kul i pametan haker, ali... hakovali smo ga."

XS
SM
MD
LG