Linkovi

Ruske snage na Krimu spremaju se za ukrajinski napad


Satelitska slika Maxar Technologies prikazuje utvrde "zmajeve" u Medvedivki, Krim, 11. februara 2023.
Satelitska slika Maxar Technologies prikazuje utvrde "zmajeve" u Medvedivki, Krim, 11. februara 2023.

Lider Krima kojeg je imenovala Moskva rekao je da je region na oprezu za ono što bi moglo biti predstojeća ukrajinska kontraofanziva.

Sergej Aksjonov je rekao novinarima da su ruske snage na Krimu izgradile "modernu, dubinsku odbranu" i da imaju "više nego dovoljno" trupa i opreme da odbiju mogući ukrajinski napad nakon 13 mjeseci rata nakon ruske invazije u punom obimu.

"Ne možemo potcijeniti neprijatelja, ali definitivno možemo reći da smo spremni [za napad] i da neće biti katastrofe", rekao je on.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio namjeru Kijeva da vrati crnomorsko poluostrvo koje je Rusija ilegalno anektirala Ukrajini 2014.

Aksjonov je prvi put najavio početak radova na utvrđivanju na Krimu u novembru, ne iznoseći detalje. On je u februaru, na bezbednosnom sastanku kojim je predsjedavao ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao da bi radovi trebalo da budu gotovi do aprila.

Satelitske fotografije kompanije Maxar Technologies pokazuju složenu mrežu rovova i drugih utvrđenja iskopanih u blizini Medvedivke, malog grada u blizini prelaza između Krima i kopnene Ukrajine, što ukazuje na zabrinutost Rusije o mogućem ukrajinskom napadu tamo.

Vojni analitičari očekuju da će Kijev iskoristiti poboljšanje vremena kako bi preuzeo inicijativu na bojnom polju novim serijama zapadnog oružja, uključujući brojne tenkove i svježe trupe obučene na Zapadu.

Ukrajinske snage mogle bi pokušati da probiju kopneni koridor između Rusije i Krima, krećući se od Zaporožja prema Melitopolju i Azovskom moru. To bi moglo podijeliti ruske snage na dva dijela.

Međutim, kijevske snage se suočavaju sa ogromnim izazovom da potisnu ruske snage. Njihov oklop će vjerovatno naići na minska polja, protutenkovske jarke i druge prepreke, dok opsežni sistemi rovova pružaju zaštitu za moskovske trupe.

Kremlj želi da Kijev prizna suverenitet Rusije nad Krimom i da prizna septembarsku aneksiju ukrajinskih provincija Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje. Ukrajina je obećala da će istjerati Ruse sa svih okupiranih teritorija i isključila je bilo kakve razgovore s Moskvom dok u potpunosti ne povrati kontrolu nad svojom zemljom.

Dijelovi četiri pokrajine pod kontrolom Ukrajine osjetili su najveći udar ruskog bombardovanja posljednjih mjeseci.

Rusija je u utorak takođe koristila avione Su-35 za napade na dva grada u regionu Zaporožja, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika.

Andriy Yermak je u Telegramu rekao da lokalne vlasti procjenjuju štetu u gradovima Orihiv i Huliaipole, od kojih je svaki imao prijeratno stanovništvo od nešto manje od 14.000.

Ruska artiljerija pogodila je i crkvu u Hersonu, raznijevši joj prozore i oštetivši krov i zidove, javila je ukrajinska regionalna vojna uprava na Telegramu. Rečeno je da nije bilo žrtava.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG