Linkovi

Saudijska koalicija: Dokazi ukazuju na umiješanost Irana u napad na naftno postrojenje


Satelitski snimak oštećenog naftnog postrojenja Saudi Aramko ( U.S. Government/DigitalGlobe/Handout via REUTERS)
Satelitski snimak oštećenog naftnog postrojenja Saudi Aramko ( U.S. Government/DigitalGlobe/Handout via REUTERS)

Napad na naftno postrojenje saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramko, koji je izazvao skok cijena od 19 odsto na svjetskom tržištu (najveće poskupljenje u posljednjih trideset godina), izveden je iranskim oružjem, saopštila je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija.

Prethodno su američki zvaničnici za napad optužili Iran, a predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump poručio je da je Washington spreman da reaguje protiv odgovornih za napad.

"Ima razloga da se vjeruje da znamo ko je krivac, spremni smo da odgovorimo u zavisnosti od verifikacije, ali čekamo da nam Kraljevstvo kaže za koga vjeruju da je odgovoran za napad", objavio je Trump na društvenoj mreži Twitter.

Takođe je naveo da je odobrio upotrebu američkih naftnih zaliha da bi se osiguralo stabilno snabdijevanje poslije napada, koji je doveo do obustavljanja pet odsto svjetske proizvodnje nafte.

Visoki američki zvaničnik prethodno je rekao novinarima da ima indikacija da je Iran odgovoran za napad u kojem je pogođena najveća svjetsko proizvodno postrojenje.

Iran je u nedjelju odbacio optužbe Sjedinjenih Država da je odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja, koji bi mogli da izazovu poremećaje na globalnom energetskom tržištu, i upozorio da su američke baze i nosači aviona u regionu u dometu iranskih raketa.

Pobunjenička grupa iz Jemena koju podržava Iran, Huti, preuzela je odgovornost za napade u subotu koji su prepolovili ukupnu proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi je na državnoj televiziji odbacio američke optužbe kao "besmislene", dok je jedan od komandanata Revolucionarne garde upozorio da je Iran spreman za rat.

XS
SM
MD
LG