Linkovi

Saudijska koalicija: Dokazi ukazuju na umiješanost Irana u napad na naftno postrojenje


Satelitski snimak oštećenog naftnog postrojenja Saudi Aramko ( U.S. Government/DigitalGlobe/Handout via REUTERS)
Satelitski snimak oštećenog naftnog postrojenja Saudi Aramko ( U.S. Government/DigitalGlobe/Handout via REUTERS)

Napad na naftno postrojenje saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramko, koji je izazvao skok cijena od 19 odsto na svjetskom tržištu (najveće poskupljenje u posljednjih trideset godina), izveden je iranskim oružjem, saopštila je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija.

Prethodno su američki zvaničnici za napad optužili Iran, a predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump poručio je da je Washington spreman da reaguje protiv odgovornih za napad.

"Ima razloga da se vjeruje da znamo ko je krivac, spremni smo da odgovorimo u zavisnosti od verifikacije, ali čekamo da nam Kraljevstvo kaže za koga vjeruju da je odgovoran za napad", objavio je Trump na društvenoj mreži Twitter.

Takođe je naveo da je odobrio upotrebu američkih naftnih zaliha da bi se osiguralo stabilno snabdijevanje poslije napada, koji je doveo do obustavljanja pet odsto svjetske proizvodnje nafte.

Visoki američki zvaničnik prethodno je rekao novinarima da ima indikacija da je Iran odgovoran za napad u kojem je pogođena najveća svjetsko proizvodno postrojenje.

Iran je u nedjelju odbacio optužbe Sjedinjenih Država da je odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja, koji bi mogli da izazovu poremećaje na globalnom energetskom tržištu, i upozorio da su američke baze i nosači aviona u regionu u dometu iranskih raketa.

Pobunjenička grupa iz Jemena koju podržava Iran, Huti, preuzela je odgovornost za napade u subotu koji su prepolovili ukupnu proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi je na državnoj televiziji odbacio američke optužbe kao "besmislene", dok je jedan od komandanata Revolucionarne garde upozorio da je Iran spreman za rat.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG