Linkovi

Nagli skok cijena nafte zbog napada u Saudijskoj Arabiji, SAD "spremne" da odgovore


Dim iznad postrojenja kompanije Aramko u Saudijskoj Arabiji, 14. septembar 2019.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da su Sjedinjene Države spremne za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, nakon što je visoki zvaničnik u njegovoj administraciji naveo da je Iran odgovoran. 

"Ima razloga da se vjeruje da znamo ko je krivac, spremni smo da odgovorimo u zavisnosti od verifikacije, ali čekamo da nam Kraljevstvo kaže za koga vjeruju da je odgovoran za napad", tweetovao je Trump.

Takođe je naveo da je odobrio upotrebu američkih naftnih zaliha da bi se osiguralo stabilno snabdijevanje poslije napada, koji je doveo do obustavljanja pet odsto svjetske proizvodnje nafte.

Donald Trump
Donald Trump

Cijene nafte porasle su za više od 15 odsto u nedjelju zbog strahovanja u pogledu globalnih zaliha i rasta tenzija na Bliskom istoku.

Visoki američki zvaničnik prethodno je rekao novinarima da ima indikacija da je Iran odgovoran za napad u kojem je pogođena najveća svjetsko proizvodno postrojenje.

Iran je u nedjelju odbacio optužbe Sjedinjenih Država da je odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja, koji bi mogli da izazovu poremećaje na globalnom energetskom tržištu, i upozorio da su američke baze i nosači aviona u regionu u dometu iranskih raketa.

Pobunjenička grupa iz Jemena koju podržava Iran, Huti, preuzela je odgovornost za napade u subotu koji su prepolovili ukupnu proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji, odnosno pet odsto globalnih zaliha tog energenta. Međutim, američki državni sekreta Mike Pompeo optužio je Teheran za napad.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi je na državnoj televiziji odbacio američke optužbe kao "besmislene", dok je jedan od komandanata Revolucionarne garde upozorio da je Iran spreman za rat.

"Svi bi trebalo da znaju da su sve američke baze i njihovi nosači aviona , razmješteni na do dvije hiljade kilometara oko Irana, u dometu naših raketa", naveo je komandant Amirali Hadžizadeh, a prenosi novinska agencija Tasnim.

Rast cijena nafte zbog napada

Saudijski naftni gigant Aramko saopštio je da je zbog napada, proizvodnja smanjenja za 5,7 miliona barela nafte dnevno, što je oko polovina ukupne proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i očekuje se da će zbog toga u ponedjeljak porasti cijena barela za 3 do 5 dolara.

Kompanija još nije najavila kada bi mogla da bude nastavljena proizvodnja, ali je u nedjelju saopštila da će za oko 48 sati iznijeti izvještaj o napretku. Izvor, koji je dobro upoznat sa situacijom, rekao je agenciji Reuters da će puni kapacitet proizvodnje biti obnovljen za više nedjelja, a ne dana.

Dim iznad naftnog postrojenja u Saudijskoj Arabiji
Dim iznad naftnog postrojenja u Saudijskoj Arabiji

Trgovici i analitičari ističu da bi cena sirove nafte mogla da poraste i na 100 dolara, ako Rijad brzo ne obnovi proizvodnju. Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik, izvozi više od 7 miliona barela nafte dnevno u destinacije širom svijeta.

Rijad je saopštio da će gubitak nadoknaditi rezervama, koje su u junu iznosile 188 miliona barela. Sjedinjene Države takođe su navele da su spremne da aktiviraju naftne rezerve, ako to bude potrebno.

Saudijske vlasti još nikoga nisu okrivile za incident, koji su međutim povezale sa nizom napada na saudijske naftne resurse i tankere u Zalivu.

"Prijetnja po regionalnu stabilnost"

Evropska unija upozorila je u nedjelju na "stvarnu prijetnju po regionalnu stabilnost" na Bliskom istoku poslije napada na saudijska naftna postrojenja.

"U trenutku kada su tenzije u regionu visoke, napad podriva aktuelne napore na rješavanju situacije i uspostavljanju dijaloga", saopštila je portparokla visoke predstavncie EU Federica Mogherini i pozvala na "maksimalnu uzdržanost i smirivanje tenzija"

Razgovori SAD i Irana

Napad na saudijska postrojenja izveden je nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je moguć sastanak sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku krajem mjeseca.

Savjetnica Bijele Kuće Kellyanne Conway​ nije u nedjelju isključila mogućnost razgovora Trumpa i Rohanija, ali je za televiziju Fox News rekla da napadi "nisu poboljšali izglede" da se to dogodi.

"Sankcije i kampanja maksimalnog pritiska na Iran, zbog njegovog nuklearnog i balističkog programa, će se nastaviti bez obzira na to da li će se dvojica lidera sastati", navela je ona.

Predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove u Predstavničkom domu Adam Schiff rekao je da još nije brifovan o tome da li je Iran direktno odgovoran za napad, ali je dodao da Huti nemaju kapacitete da izvedu takav udar bez pomoći Irana.

Schiff je u intervjuu televiziji CBS rekao da se situacija može riješiti samo diplomatskim putem.

Međutim, Trumpov saveznik u Kongresu, republikanski senator Lindsay Graham zalaže se za drugačiji pristup i ističe da je vrijeme da Sjedinjene Države "na sto stave opciju napada na iranske naftne rafinerije".

Washington, snažan saveznik Rijada, usvojio je oštru politiku protiv Irana kojom pokušava da primora Teheran da ponovo pregovara o većim ograničenjima na nuklearni program, da ograniči balistički program i da prestane da podržava regionalne snage.

XS
SM
MD
LG