Linkovi

Biden: Sankcije zbog Sjevernog toka 2 bile bi kontraproduktivne


Pipeline Protest
Pipeline Protest

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je 26. maja da je njegova administracija odlučila da se odrekne sankcija za gasovod Sjeverni tok 2, jer je projekat skoro završen, a sankcije bi naštetile odnosima sa evropskim saveznicima.

Gotovo je u potpunosti završen“, rekao je Bajden o gasovodu koji će dovoditi gas iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora.

"Nije kao da mogu da dozvolim Njemačkoj da nešto učini ili ne"… " rekao je američki predsjednik novinarima, dodajući da je protiv projekta od njegovog osnivanja.

"Mislim da bi nametanje sankcija sada bilo kontraproduktivno u smislu naših evropskih odnosa",
Joe Biden

State Department je prošle nedjelje saopštio da su se ruska kompanija koja stoji iza gasovoda, Sjeverni tok 2 AG, i njen njemački izvršni direktor Matijas Varnig (Matthias Warnig), saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, bavili sankcionisanjem.

President Biden departs the White House in Washington
President Biden departs the White House in Washington

Ali Bajdenova administracija odrekla se sankcija, ocijenivši da je to u nacionalnom interesu SAD.

U Vašingtonu je ova odluka naišla na kritike republikanaca i nekih demokrata. Gasovod, koji bi mogao biti završen do septembra, bio je u središtu političkih nesuglasica između Berlina i Washingtona tokom administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Otkako je stupio na funkciju u januaru, Bajden je nastojao da poboljša odnose sa Evropom nakon što su bili narušeni tokom Trampovog mandata.

Američki zvaničnici upozorili su da će gasovod Evropu učiniti više zavisnom od ruskih zaliha energije i zaobići Ukrajinu, koja se oslanja na takse za tranzit gasa.

Njemačka vlada odbila je da zaustavi projekat, tvrdeći da je to komercijalni poduhvat i suvereno pitanje.

Bajden, koji će se odvojeno sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Putinom tokom putovanja u Evropu u junu, rekao je da su Nijemci bili svjesni zabrinutosti SAD.

Oni znaju da imam čvrst stav o tome i nadam se da ćemo od ovog trenutka moći da radimo na tome kako će se nositi sa tim“, rekao je Bajden.

Merkel je ranije 24. maja rekla da očekuje dalje razgovore sa Sjedinjenim Državama o projektu Sjeverni tok 2 nakon ukidanja sankcija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG