Linkovi

SAD: Rusija počinila zločine protiv čovječnosti u Ukrajini


Žena kleči dok pogrebna povorka s tijelom Kostiantina Kostjuka prolazi tokom njegove sahrane u Borovi, blizu Kijeva, Ukrajina, 18. februara 2023.
Žena kleči dok pogrebna povorka s tijelom Kostiantina Kostjuka prolazi tokom njegove sahrane u Borovi, blizu Kijeva, Ukrajina, 18. februara 2023.

U značajnom govoru u subotu na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, bivša tužiteljica, ponudila je detaljan prikaz stravičnih zločina koje je Rusija počinila nad civilnim stanovništvom Ukrajine.

Harris je citirala dokaze, uključujući desetine žrtava pronađenih u Buči ubrzo nakon ruske invazije prošlog februara; bombaški napad na porodilište u Mariupolju 9. marta u kojem su poginule tri osobe, uključujući jedno dijete; i seksualni napad na 4-godišnjaka od strane ruskog vojnika identifikovanog u izvještaju UN-a. Ona je ove radnje osudila kao "varvarske i nehumane".

Harris je rekla da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini da dalje istražuje takve zločine.

„I kažem svima koji su počinili ove zločine i njihovim nadređenima koji su saučesnici u tim zločinima, bićete pozvani na odgovornost“, rekla je Harris.

U.S. Vice President Kamala Harris addresses participants at the Munich Security Conference in Munich, Germany on Feb. 18, 2023.
U.S. Vice President Kamala Harris addresses participants at the Munich Security Conference in Munich, Germany on Feb. 18, 2023.

Američki senator Lindsey Graham, koji prisustvuje konferenciji, pohvalio je njene riječi.

"Današnji govor potpredsjednice bio je jedan od najznačajnijih govora ikada održanih na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji", rekao je Graham novinarima u Minhenu.

"Kinezi su danas rekli nešto što je veoma važno... oni odbacuju ideju da se nuklearno oružje koristi u sukobu", rekao je on o ratu u Ukrajini. "U svjetlu onoga što su Kinezi rekli i onoga što je rekla potpredsednica, ovo je loš dan za Rusiju.”

Ambasadorka Ukrajine u SAD-u Oksana Markarova pozdravila je izjavu Harris tokom subotnjeg intervjua s Tatjanom Vorozhko iz ukrajinske službe VOA.

„Bilo da se radi o ratnim zločinima u Ukrajini, da li je u pitanju zločin agresije, da li se radi o genocidu ili drugim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, za Ukrajinu je veoma važno da ih pozove na odgovornost“, rekla je ona. „Ali mislim da je za sve nas veoma važno — i to je gospođa potpredsjednica jasno rekla — da oni moraju da odgovaraju za ove užasne zločine. I to je važno za sve koji vjeruju u iste vrijednosti.”

Ukrainian soldiers carry the body of Kostiantyn Kostiuk during his funeral in Borova, near Kyiv, Ukraine, Feb. 18, 2023. Kostiuk was a civilian who was a volunteer in the armed forces of Ukraine. He died Feb. 10, 2023, after being wounded in a battle against Russians.
Ukrainian soldiers carry the body of Kostiantyn Kostiuk during his funeral in Borova, near Kyiv, Ukraine, Feb. 18, 2023. Kostiuk was a civilian who was a volunteer in the armed forces of Ukraine. He died Feb. 10, 2023, after being wounded in a battle against Russians.

Uz dokaze koje je Harris iznijela u subotu, The Conflict Observatory, program podržan od strane američkog State Departmenta, objavio je nezavisni izvještaj u kojem se detaljno opisuje mreža lokacija pod ruskom rukovodstvom i procesi koji se koriste za preseljenje hiljada ukrajinske djece u područja pod kontrolom ruske vlade.

"Sve više dokaza o ruskim akcijama otkrivaju ciljeve Kremlja da negira i potisne ukrajinski identitet, istoriju i kulturu," navodi se u saopštenju. "Razorni uticaji Putinovog rata na ukrajinsku djecu će se osećati generacijama. Sjedinjene Države će stati uz Ukrajinu i tražiti odgovornost za užasne zloupotrebe Rusije koliko god bude potrebno."

Iako zločini protiv čovječnosti nisu službeno kodificirani u međunarodnom ugovoru, oni se još uvijek sude u Međunarodnom krivičnom sudu i drugim globalnim tijelima, prema Uredu Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida.

"Za razliku od genocida, zločini protiv čovječnosti ne moraju biti usmjereni na određenu grupu", rekli su UN. “Umjesto toga, žrtva napada može biti bilo koje civilno stanovništvo, bez obzira na njegovu pripadnost ili identitet.”

U SAD-u su u petak američki senatori iz države Zapadne Virdžinije, Joe Manchin, demokrata, i Shelley Moore Capito, republikanka, predstavili u petak dvostranačku rezoluciju kojom se rat Rusije u Ukrajini priznaje kao genocid.

"Putinova ničim izazvana invazija i užasna ratna djela doveli su do genocida nad ukrajinskim narodom", rekao je Manchin. “Naša je odgovornost kao svjetske sile i demokratskog lidera da podržimo naše saveznike u trenucima potrebe i moramo smatrati Rusiju odgovornom za njene kontinuirane zločine protiv Ukrajine. Naša dvostranačka rezolucija važan je korak ka priznavanju dubine ruskih ratnih zločina i ponovnom potvrđivanju američke opredijeljenosti da podrži ukrajinski narod dok brani svoju zemlju od tiranije.”

EU poziva na brzu isporuku municije

U svom govoru na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, britanski premijer Rishi Sunak pozvao je svjetske lidere da pruže dodatno oružje i sigurnosne garancije kako bi zaštitili Ukrajinu i ostatak Evrope od ruske agresije sada i u budućnosti.

"Sada je trenutak da udvostručimo našu vojnu podršku", rekao je Sunak.

Evropska unija hitno istražuje načine da se svoje zemlje članice udruže za kupovinu municije za pomoć Ukrajini, nakon upozorenja iz Kijeva da je njenim snagama potrebno više zaliha brzo, rekli su diplomate i zvaničnici.

"Sada je stvarno vrijeme da se ubrza proizvodnja i poveća proizvodnja standardiziranih proizvoda koji su Ukrajini očajnički potrebni", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u subotu u svojim dnevnim obavještajnim podacima o Ukrajini da je Kremlju postalo "sve teže" da izoluje rusko stanovništvo od rata u Ukrajini.

"Ruska anketa iz decembra 2022. pokazala je da 52% ima prijatelja ili rođaka koji su služili u takozvanoj Specijalnoj vojnoj operaciji", saopštilo je ministarstvo.

Tatjana Vorozhko iz ukrajinske službe Glasa Amerike doprinijela je ovom izvještaju. Neke informacije stigle su iz AP-a, AFP-a i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG