Linkovi

Blinken razgovarao sa Lavrovom: O uhapšenim Amerikancima, Navalnom, kontroli naoružanja


Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Rojters/Carlos Barria/Pool)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Rojters/Carlos Barria/Pool)

Novi američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je oslobađanje Amerikanaca privedenih u Rusiji tokom telefonskog razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, tokom kojeg je bilo riječi i o kontroli nuklearnog naoružanja i Kini.

Prema saopštenju portparola State Departmenta Neda Prajsa, Blinken je tokom razgovora sa Lavrovom takođe pokrenuo pitanje ruskog miješanja u američke izbore 2020. godine, njenih vojnih poteza u Ukrajini i Gruziji, nedavnih hakerskih napada na kompjuterske sisteme američke vlade za koje Vašington optužuje Moskvu i trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

"Sekretar je ponovio riješenost predsjednika Bajdena da zaštiti američke državljane i čvrsto deluje u odbranu američkih interesa, u odgovoru na poteze Rusije koji nanose štetu nama ili našim saveznicima. Ovo obuhvata i oslobađanje Pola Vilana i Trevora Rida kako bi mogli da se vrate kući, svojim porodicama u SAD", naveo je Prajs u saopštenju.

Rid, student na Univerzitetu sjevernog Teksasa, u julu prošle godine je osuđen u sudu u Rusiji zbog ugrožavanja života dvojice policajaca, dok je bivši američki marinac Pol Vilan osuđen u junu na 16 godina zatvora po optužbi za špijunažu. Rid i Vilan su odbacili optužbe.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Lavrov rekao Blinkenu da je Rusija otvorena za normalizaciju odnosa, ali ga i podsjetio da je neophodno "poštovati" zakone i rusko pravosuđe, kada je Blinken pokrenuo pitanje Navalnog koji je uhapšen po povratku iz Njemačke.

Prošle nedjelje su razgovarali i predsjednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putinom.

Bajden je u četvrtak, u govoru u State Departmentu, izjavio da je tokom razgovora ruskom predsjedniku rekao da je vrijeme okretanja glave od ruskih aktivnosti, kako se izrazio, završeno.

Očekuje se da će se američki pristup prema Rusiji radikalno promijeniti pod Bajdenom, u odnosu na administraciju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja je imala više prijateljski stav, prenosi Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG