Linkovi

SAD potvrdile da Rusija razvija svemirski anti-satelitski sistem. Nema neposredne prijetnje


SAD: Ruska svemirska sigurnosna prijetnja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

SAD: Ruska svemirska sigurnosna prijetnja

Nova prijetnja nacionalnoj sigurnosti koja je neke u Washingtonu dovela u nervozu i izazvala pozive Amerikancima da ne paniče, nova je ruska anti-satelitska sposobnost, potvrdila je Bijela kuća u četvrtak, ponovo naglašavajući da nema neposredne prijetnje.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby odbio je ulaziti u detalje o novonastalim ruskim sposobnostima, ali je rekao da američke obavještajne agencije već neko vrijeme prate rusku potragu za takvim sistemima, te da Washington dopire do saveznika o narednim koracima.

"Ovo nije aktivna sposobnost koja je raspoređena", rekao je Kirby novinarima. "I iako je ruska potraga za ovom specifičnom sposobnošću zabrinjavajuća, ne postoji neposredna prijetnja nečijoj sigurnosti."

"Ne govorimo o oružju koje se može koristiti za napad na ljudska bića ili za izazivanje fizičkog uništenja ovdje na Zemlji", dodao je.

Objašnjenje i pokušaj uvjeravanja javnosti uslijedili su samo više od 24 sata nakon što se vodeći američki zakonodavac oglasio na društvenim mrežama, zahtijevajući od američkog predsjednika Joea Bidena da skine tajnost obavještajnih podataka kako bi američka javnost i američki saveznici mogli formulirati odgovor.

Republikanski predstavnik Mike Turner, predsjedavajući Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, objavio je u srijedu saopćenje u kojem upozorava na "ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

"Zahtijevam da predsjednik Biden skine tajnost sa svih informacija u vezi s ovom prijetnjom kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o akcijama potrebnim za odgovor", dodao je Turner.

Ali i Bijela kuća i Pentagon u četvrtak su umanjili potrebu za tom vrstom hitnosti, dok su priznali da je napredak Rusije razlog za zabrinutost.

"Ovu potencijalnu prijetnju shvaćamo veoma, vrlo ozbiljno", rekao je Kirby, dodajući da su američke obavještajne agencije svjesne težnje Moskve za, kako je on opisao kao "svemirskom" antisatelitskom sposobnošću ", mnogo mjeseci, ako ne i nekoliko godina."

"Ali tek je posljednjih sedmica obavještajna zajednica bila u mogućnosti da sa većim osjećajem samopouzdanja procijeni kako to tačno Rusija nastavlja s tim", rekao je on.

Zvaničnici američke odbrane također su naglasili da nove ruske sposobnosti nisu iznenađenje.

"Pratimo šta je ovo", rekao je sekretar za štampu Pentagona, general major Pat Ryder.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin "dio je tima za nacionalnu sigurnost koji je informirao predsjednika", rekao je Ryder novinarima, dodajući da još uvijek postoji jaz između ambicija Rusije u svemiru i onoga što je trenutno sposobna učiniti.

"To nije neposredna prijetnja. To nije aktivna sposobnost. Nije raspoređena", rekao je.

Portparol za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby govori tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući u Washingtonu, 12. februara 2024.
Portparol za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby govori tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući u Washingtonu, 12. februara 2024.

Sa svoje strane, Rusija je u četvrtak odbacila optužbe SAD o antisatelitskim sposobnostima kao "zlonamjernu izmišljotinu".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Washington da se upustio u varku kako bi natjerao američke zakonodavce da potroše više sredstava.

"Očigledno je da Bijela kuća pokušava, na prevaru, da ohrabri Kongres da glasa o prijedlogu zakona o dodjeli novca, to je očigledno", rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Unatoč određenoj konsternaciji među nekim zvaničnicima Bijele kuće i članovima Kongresa o načinu na koji je javnost upozorena na prijetnju, u SAD-u postoji opće slaganje da je opasnost stvarna.

Najviši demokrata u Odboru za obavještajne poslove Predstavničkog doma, predstavnik Jim Himes, rekao je u srijedu da je prijetnja "značajna". A vodeći demokrata i najviši republikanac u senatskom odboru za obavještajne poslove napomenuo je da su "rigorozno" pratili razvoj događaja, opisujući stvar kao ozbiljnu.

Neki stručnjaci za kontrolu naoružanja upozoravaju da bi posljedice novih ruskih antisatelitskih sposobnosti mogle biti dalekosežne.

"Ovo bi uticalo na globalnu ekonomiju, na društvo", rekao je Daryl Kimball, direktor Udruženja za kontrolu oružja.

"Kina bi bila duboko zabrinuta. Indija bi bila izuzetno zabrinuta - zemlje sa kojima Rusija ima bolje odnose nego s nama", rekao je Kimball za Glas Amerike. "Dakle, mislim da bi bilo oštrog prijekora. To bi moglo biti dovoljno da ohrabri Rusiju da odstupi."

Američke obavještajne agencije već godinama upozoravaju da Rusija i Kina tragaju za "potpunim spektrom antisatelitskog oružja", napominjući da bi razvoj i upotreba takvih sistema "mogli oslabiti sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka SAD".

Jedna od najnovijih procjena američkih obavještajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti upozorava da Moskva nastavlja da "ubacuje novo antisatelitsko oružje kako bi poremetila i degradirala svemirske kapacitete SAD-a i saveznika".

Rusija "razvija, testira i postavlja niz nedestruktivnih i destruktivnih kontrasvemirskih oružja - uključujući mogućnosti ometanja i kibernetičkog prostora, oružje usmjerene energije, sposobnosti na orbiti i zemaljske ASAT [antisatelitske] sposobnosti", navodi Ured Direktor Nacionalne obavještajne službe napisao je u svom izvještaju o Svjetskoj procjeni prijetnje za 2023.

Ali čini se da američki zvaničnici priznaju da nova ruska sposobnost vodi te ambicije korak dalje.

Kirby iz NSC-a, tokom brifinga novinarima u Bijeloj kući, rekao je da bi sposobnost koju Kremlj koristi "bila kršenje Sporazuma o svemiru koji je potpisalo više od 130 zemalja, uključujući Rusiju".

Taj sporazum, koji je stupio na snagu 1967. godine, zabranjuje državama da postavljaju u svemir "bilo koje objekte koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje", i dalje zabranjuje postavljanje takvog oružja na nebeska tijela.

Za sada, Kirby kaže da Bijela kuća namjerava većinu informacija držati povjerljivom, dok sa saveznicima radi na tome kako odgovoriti.

On je rekao da su SAD također posegnule za Moskvom, iako još uvijek nije bilo pravih razgovora o pokušajima Rusije da postigne novu svemirsku antisatelitsku sposobnost.

Što se tiče američkog zakonodavca koji je izazvao početnu galamu, on je nakon što su ga izvijestili najviši zvaničnici Bijele kuće, Pentagona i obavještajnih službi kasno u četvrtak rekao da je za sada zadovoljan pristupom SAD-a.

Svi smo došli sa veoma jakim utiskom da administracija ovo shvata veoma ozbiljno i da administracija ima pripremljen plan“, rekao je Turner. "Radujemo se što ćemo ih podržati dok budu krenuli u implementaciju."

Ipak, najviši američki dužnosnici upozorili su na moguće posljedice Turnerove odluke da svoju zabrinutost iznese u javnost, rekavši da su izvori i metode obavještajne agencije možda kompromitovani.

Sada sebi postavljamo to pitanje“, rekao je Kirby. "Upravo radimo kroz tu analizu s obavještajnom zajednicom."

Neke informacije u izvještaju stigle su iz Reutersa.

Katherine Gypson i Anita Powell iz Glasa Amerike doprinijele su ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG