Linkovi

Američki zvaničnici nakon alarma nacionalne sigurnosti: Nema potrebe za panikom


Arhiva: Zastupnik Mike Turner, R-Ohio
Arhiva: Zastupnik Mike Turner, R-Ohio

Bijela kuća zajedno s drugim najvišim dužnosnicima nastoji da smiri američku javnost nakon što je ključni poslanik oglasio alarm o "ozbiljnoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti" s kojom se suočavaju Sjedinjene Države.

U neobičnom potezu koji je iznenadio neke od njegovih kolega poslanika, predsjedavajući Obavještajnog odbora Predstavničkog doma je javno pozvao predsjednika Joea Bidena da skine tajnost obavještajnih podataka o neimenovanoj prijetnji kako bi američka javnost i njeni saveznici mogli formulirati odgovor.

Republikanski predstavnik Mike Turner odbio je dati detalje. Ali u emailu koji je Turner navodno poslao kolegama, a koje su razne novinske kuće podijelile na društvenim mrežama, opisao je opasnost kao "stranu vojnu destabilizirajuću sposobnost".

Nekoliko medija, citirajući američke zvaničnike, izvijestilo je kasno u srijedu da prijetnja uključuje novu rusku svemirsku sposobnost.

Međutim, američki zvaničnik, govoreći za Glas Amerike pod uslovom anonimnosti zbog osjetljive prirode obavještajnih podataka, rekao je da, iako je opasnost značajna, nije neposredna.

"Opisana prijetnja ne uključuje aktivnu sposobnost koja je raspoređena", rekao je zvaničnik.

Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Neki ključni zakonodavci su se također oglasili.

Najviši demokrata u Odboru za obavještajne poslove Predstavničkog doma, Jim Himes, nazvao je prijetnju "značajnom", ali "ne i razlogom za paniku".

"Što se tiče toga da li se više tajnosti može skinuti o ovom pitanju, to je vrijedna diskusija", dodao je on u izjavi. "Ali to nije javna rasprava."

Čelnici obavještajnog odbora Senata također su nastojali ublažiti zabrinutost.

Komitet "ima dotične obavještajne podatke i rigorozno prati ovo pitanje od početka", rekli su u saopćenju demokratski predsjednik Mark Warner i potpredsjednik republikanaca Marko Rubio.

"Mi nastavljamo da ozbiljno shvatamo ovo pitanje i razgovaramo o odgovarajućem odgovoru sa administracijom", dodali su. "U međuvremenu, moramo biti oprezni u pogledu potencijalnog otkrivanja izvora i metoda koje bi mogle biti ključne za očuvanje niza opcija za akciju SAD."

Predsjedavajući republikanskog doma Mike Johnson je više puta rekao novinarima da "nema potrebe za javnom uzbunom".

"Želim da uvjerim američki narod", rekao je Johnson. "Želimo samo da uvjerimo sve mirne ruke za volanom. Radimo na tome i nema potrebe za alarmom."

XS
SM
MD
LG