Linkovi

Vodeći član Kongresa upozorio na "ozbiljnu prijetnju po sigurnost" SAD


Rep. Mike Turner, R-Ohio,Nov. 7, 2022.
Rep. Mike Turner, R-Ohio,Nov. 7, 2022.

Jedan od vodećih članova američkog Kongresa upozorio je u srijedu na potencijalno ozbiljnu prijetnju po bezbjednost Amerike i javno pozvao predsjednika Joe Bidena da skine oznaku povjerljivo sa obavještajnih podataka o tome da bi američka javnost i saveznici mogli da rade na odgovoru.

Predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za obavještajne poslove, republikanski kongresmen Mike Turner, je u saopštenju upozorio na "ozbiljnu prijetnju po nacionalnu sigurnost".

U saopštenju se međutim ne precizira o kakvoj je prijetnji riječ, ali je Turner naveo da je od predsjednika zatražio da brže podijeli informacije sa većim brojem ljudi.

U kopiji e maila koji je Turner navodno poslao kolegama u Kongresu, a koji su mediji objavili na društvenim mrežama, opasnost se opisuje kao "destabilizirajući kapacitet strane vojske".

Agencija Reuters prenosi, pozivajući se na dva izvora upoznata sa situacijom, da se Turnerovo saopštenje odnosi na Rusiju i operacije u svemiru. Nisu međutim iznijeli dodatne detalje, navodeći da je riječ o veoma povjerljivim informacijama.

Bijela kuća je u srijedu pokušala da umanji strahovanja povodom Turnerovog saopštenja.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na konferenciji za novinare (Foto: AP/Mark Schiefelbein)
Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na konferenciji za novinare (Foto: AP/Mark Schiefelbein)

"Uvjeren sam da će predsjednik Biden, odlukama koje donosi, osigurati sigurnost Amerikanaca. Vjerujemo da možemo, da hoćemo i da štitimo nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima i dodao da je iznenađen što je Turner javno govorio o prijetnji s obzirom na to da je trebalo da se sastanu u četvrtak, na brifingu iza zatvorenih vrata.

Sullivan je takođe pravdao odluku da se ne objave obavještajne informacije o prijetnji i ukazao na potrebu zaštite američkih "izvora i metoda", ali i predsjednikovu spremnost da skine oznaku povjerljivo sa podataka u prošlosti.

"Definitivno ne postoji nespremnost da se to uradi kada je to u interesu nacionalne sigurnosti. Ova administracija je otišla korak dalje i bila kreativnija i više strateška kada je riječ o skidanju oznaka povjerljivo sa obavještajnih podataka - kada je to u nacionalnom interesu SAD - od bilo koje druge administracije u historiji ", rekao je Sullivan.

Reagovali su i pojedini senatori.

Vodeći demokratski član Odbora Predstavničkog doma za obavještajne poslove Jim Himes rekao je da je prijetnja "značajna" ali da nema razloga za paniku.

Demokratski kongresmen Jim Himes (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Demokratski kongresmen Jim Himes (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

"Treba raspravljati o tome da li se može objaviti više povjerljivih informacija. Međutim, o tome ne treba raspravljati u javnosti", ocijenio je Himes.

Lideri senatskog Odbora za obavještajne poslove takođe su pokušali da ublaže zabrinutost.

"Odbor ima obavještajne podatke i od početka pomno prati to pitanje. I dalje ozbiljno to razmatramo i sa administracijom razgovaramo o adekvatnom odgovoru. U međuvremenu, moramo da budemo oprezni u pogledu potencijalnog otkrivanja izvora i metoda koji mogu da budu ključni za očuvanje niza opcija za američku akciju", naveli su predsjedavajući, demokratski senator Marc Warner, i njegov zamjenik, republikanac Marc Rubio.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, odvojeno je rekao novinarima da nema "povoda za javnu uzbunu".

"Želim da uvjerim Amerikance, da uvjerimo sve da imamo kontrolu nad situacijom. Radimo na tome i nema potrebe za uzbunu".

Ketrin Gypson je doprinijela ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG