Linkovi

SAD se pripremaju za ljetnu zračnu špicu, moguće dopuštanje više stranih posjetitelja


Travel to US in Pandemic
Travel to US in Pandemic

Američke zrakoplovne tvrtke i agencije pripremaju se za povećana domaća zračna putovanja ovog ljeta, dok vlada nastavlja raspravu hoće li dopustiti posjet većem broju stranih putnika.

Dionice American Airlinesa, United Airlinesa i Delta Air Linesa naglo su porasle u utorak nakon što su najviši rukovoditelji rekli da se tempo oporavka putničkih putovanja povećava.

"Bili smo vrlo, vrlo zadovoljni tempom oporavka potražnje", rekao je predsjednik Delta Glen Hauenstein na industrijskoj konferenciji. "Rezervacije su bile bolje nego što se očekivalo."

Kako sve više Amerikanaca prolazi kroz zračne luke, Uprava za sigurnost prijevoza (TSA) planira zaposliti još 1.000 časnika do 4. srpnja, najvećeg američkog razdoblja putovanja, nakon što je od 1. siječnja angažirala 3.000 časnika.

"Već smo vidjeli nagli porast u nacionalnim zračnim lukama i nastavit ćemo bilježiti stalni rast tijekom ljeta", rekao je vršiteljica dužnosti administratora TSA Darby LaJoye na konferenciji za novinare u nacionalnoj zračnoj luci Reagan izvan Washingtona.

TSA je u nedjelju pregledao 1,86 milijuna putnika, što je najveći dnevni ukupan broj od ožujka 2020.

United je rekao da sada očekuje da će njegova prilagođena dobit prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije biti pozitivna u trećem tromjesečju te je smanjio prognozu pada prihoda od jedinice u tekućem tromjesečju.

A Amerikanci vide "ohrabrujuće znakove" u poslovnim i međunarodnim putovanjima, koji su teško pogođeni tijekom pandemije, rekao je glavni financijski direktor Derek Kerr.

Poboljšanja dolaze kako se više Amerikanaca cijepi, tvrtke se pripremaju za povratak radnika u urede i putovanja, a sve više zemalja otvara svoje granice.

Međutim, Sjedinjene Države i dalje zabranjuju ulazak gotovo svim građanima izvan SAD-a iz većine Europe, Južne Afrike, Indije, Kine, Irana i Brazila, unatoč pritisku putničkih grupa da ukinu ograničenja.

Američki tajnik za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas rekao je na konferenciji za novinare da vlada "slijedi činjenice, podatke i znanost donoseći odluku kada se zapravo mogu nastaviti poslovna i međunarodna putovanja ... To je nešto što ocjenjujemo svakoga dan."

Uprava je održala opsežne sastanke na tu temu, rekli su dužnosnici Reutersu, ali nisu donijele nikakve odluke.

Industrijski dužnosnici misle kako bi Biden mogao početkom lipnja ukinuti ograničenja na Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku. Slučajevi COVID-19 u obje su zemlje opali.

Roger Dow, predsjednik i izvršni direktor američke turističke asocijacije, rekao je za Reuters "Velika Britanija je najdalja. Naše uvjerenje je da, ako možemo otvoriti Ujedinjeno Kraljevstvo, slijedi i ostalo."

XS
SM
MD
LG