Linkovi

SAD: Uhapšen osumnjičeni za ranjavanje trojice mladića palestinskog porijekla


Naoružani napadač pucao i ranio tri studenta palestinskog porijekla u Burlingtonu, Vermont, 25. novembar 2023.
Naoružani napadač pucao i ranio tri studenta palestinskog porijekla u Burlingtonu, Vermont, 25. novembar 2023.

Policija je uhapsila osumnjičenog za ranjavanje trojice mladića palestinskog porijekla koji su u subotu navečer prisustvovali skupu povodom Dana zahvalnosti u blizini kampusa Univerziteta u Vermontu.

Agenti Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv uhapsili su Jasona J. Eatona (48), navodi se u saopćenju policije Burlingtona.

Vlasti su prikupile dokaze tokom pretresa Eatonovog stana u zgradi ispred mjesta pucnjave. On bi trebalo da bude optužen u ponedeljak, saopštila je policija.

Zvaničnici su saopštili da je napad možda bio zločin iz mržnje.

Do pucnjave je došlo oko 18.25 sati u subotu u blizini kampusa UVM-a, rekao je šef policije Burlingtona Jona Murada. Rekao je da policija traga za napadačem.

Dvojica muškaraca su u stabilnom stanju, a drugi je zadobio "mnogo teže povrede", rekao je Murad u saopštenju za javnost u nedjelju. Njih trojica, svi stari 20 godina, bili su u posjeti kući jednog od rođaka žrtve i šetali su kada ih je suočio bijelac sa pištoljem.

„Ne govoreći, ispalio je najmanje četiri hica iz pištolja i vjeruje se da je pobjegao”, rekao je Murad u saopštenju za javnost. „Sve tri žrtve su pogođene, dvije u trup i jedna u donje ekstremitete.”

Murad je rekao da su sva trojica palestinskog porijekla. Dvojica su državljani SAD-a, a jedan ima legalan boravak. Dvojica muškaraca su nosili crno-bijele palestinske kefije.

Murad je rekao da nema dodatnih informacija koje bi sugerirale motiv osumnjičenog.

„Moje najdublje saučešće upućujem žrtvama i njihovim porodicama”, rekao je Murad u saopštenju za javnost.

Prije nego što je Murad objavio svoje saopštenje, Američko-arapski komitet za borbu protiv diskriminacije objavio je u nedjelju priopćenje u kojem se navodi da su žrtve palestinsko-američki studenti i da „ima razloga vjerovati da se ova pucnjava dogodila jer su žrtve Arapi”.

ADC je rekao da je muškarac vikao i maltretirao žrtve, koje su razgovarale na arapskom, a zatim je nastavio da puca.

Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Joe Biden obaviješten o pucnjavi i da će nastaviti primati novosti kako policija bude prikupljala više informacija.

Demonstracije su široko rasprostranjene, a tenzije eskaliraju u Sjedinjenim Državama kako raste broj poginulih u ratu između Izraela i Hamasa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG