Linkovi

SAD: Rast broja antisemitskih incidenata za skoro 400 posto od početka rata Izraela i Hamasa


ARHIVA - Propalestinski i proizarelski demonstranti tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023.
ARHIVA - Propalestinski i proizarelski demonstranti tokom protesta na Univerzitetu Kolumbija, 12. oktobra 2023.

Antisemitski incidenti u Sjedinjenim Državama porasli su za oko 400 posto tokom nešto više od dvije nedelje, otkako je izbio rat na Bliskom istoku, saopštila je u srijedu grupa koja se zalaže za borbu protiv širenja mržnje Liga protiv defamacije (ADL).

Podaci ove organizacije – koji su pokazali porast antisemitskih incidenata u SAD od 388 odsto između 7. i 23. oktobra u odnosu na prethodnu godinu – objavljeni su u trenutku kada američke vlasti prate situaciju u vezi sa sa unutrašnjim prijetnjama, usljed sukoba na Bliskom istoku.

ADL-ov Centar za ekstremizam saopštio je da preliminarni podaci pokazuju 312 prijavljenih antisemitskih incidenata u SAD od 7. do 23. oktobra, uključujući uznemiravanje, vandalizam i napad.

Oko 190 njih je direktno povezano sa ratom između Izraela i Hamasa.

Među primjerima koje je naveo ADL bili su navodni fizički napad, nasilne online poruke, posebno na platformi za razmjenu poruka Telegram i skupovi na kojima je "ADL pronašao eksplicitnu ili snažnu implicitnu podršku Hamasu i/ili nasilju nad Jevrejima u Izraelu".

U istom periodu 2022. godine, ADL je zabilježio 64 antisemitska incidenta u SAD, od kojih su četiri bila povezana sa Izraelom.

Antisemitizam je već bio u porastu u SAD prije rata. Skoro 3.700 antisemitskih incidenata je zabilježeno 2022. godine, više nego bilo koje godine otkako je ADL počeo da prati problem 1979.

"Kada izbije sukob u Izraelu, uskoro slijede antisemitski incidenti u SAD i širom svijeta", rekao je izvršni direktor ADL Džonatan Grinblat, pozivajući vlasti da obezbijede sigurnost i podršku jevrejskim zajednicama.

Američki sekretarijat za pravosuđe saopštio je da prati rastuće prijetnje Jevrejima i muslimanima usred sukoba. Predsjednik Joe Biden osudio je antisemitizam i islamofobiju.

U napadu Hamasa 7. oktobra poginulo je više od 1.400 ljudi, a u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu poslije toga, zaključno sa utorkom, 24. oktobrom, ubijeno je više od 5.700 Palestinaca, prema tvrdnjama zvaničnika Gaze.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG