Linkovi

Članovi Kongresa privedeni tokom protesta za zaštitu prava žena


Protest za zaštitu prava žena u centru Vašingtona
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Protest za zaštitu prava žena u centru Washingtona

Članice američkog Kongresa Aleksandrija Okasio-Kortez, Rašida Tlaib i Ilhan Omar neke su od demokrata iz predstavničkog doma koje su privedene tokom protesta zagovornika prava na abortus održanog u blizini Kapitola i Vrhovnog suda SAD, javila je agencija Reuters.

Okasio-Kortez je na svom nalogu retvitovala snimak za koji se navodi da prikazuje trenutak policijskog privođenja.

Okupljeni građani, među kojima su bile Okasio-Kortez, Tlaib i Omar, uzvikivali su: “Dalje ruke od naših tijela” i blokirali saobraćaj prije nego što ih je policija udaljila sa tog mjesta.

Kako javlja Reuters, pozivajući se na izvještaje lokalnih medija, privedene su 34 osobe, među kojima 16 članova Kongresa.

Junska odluka Vrhovnog suda da poništavanjem presude Rou protiv Vejda ukine abortus kao ustavnu kategoriju, stavila je pitanje prekida trudnoće u prvi plan političke debate između demokrata i republikanaca uoči izbora koji se održavaju u novembru.

Vašington: Debate i rasprave nakon obaranja presude Rou protiv Vejda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Brojne američke države u kojima vlast čine republikanci pooštrile su zakonske kriterijume za odobravanje prekida trudnoće, dok sa druge strane u onima kojima vladaju demokrate jačaju napori za odbranu prava na abortus.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG