Linkovi

SAD prijete da će zatvoriti ambasadu u Iraku


Arhiva - Pripadnici iračkih bezbjednosnih snaga u helikopteru tokom vojne operacije potrage za pripadnicima milicija Islamske države, u Anbaru, Irak, 29. decembra 2019.
Arhiva - Pripadnici iračkih bezbjednosnih snaga u helikopteru tokom vojne operacije potrage za pripadnicima milicija Islamske države, u Anbaru, Irak, 29. decembra 2019.

Sjedinjene Države zapretile su zatvaranjem ambasade u Bagdadu usljed frustracija zbog napada šiitskih milicija.

Mediji su citirali američke i iračke zvaničnike u nedjelju da je američki državni sekretar Mike Pompeo proteklih dana upozorio iračke lidere da će se ambasada zatvoriti ukoliko Irak ne bude radio na zaustavljanju napada na američke vojne i diplomatske lokacije.

Pompeo o tome nije javno raspravljao, ali State department je u nedjelju rekao da "grupe koje Iran podržava i koje lansiraju rakete na našu ambasadu predstavljaju opasnost ne samo za nas, već i za vladu Iraka".

Sjedinjene Države i ranije su zahtijevale akciju Iraka, poručivši u januaru da Irak ima obavezu da štiti američke diplomatske objekte u zemlji.

Ta poruka stigla je nedjeljama nakon što je američka vojska odgovorila na seriju napada na američko osoblje u Iraku vazdušnim napadom koji je usmrtio iranskog vrhovnog generala Kasima Suleimanija i višeg komandanta iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa, ispred aerodroma u Bagdadu.

Taj udar je izazvao krug protesta u Iraku, a demonstranti i nekoliko iračkih poslanika usprotivili su se američkoj akciji kao kršenju iračkog suvereniteta i pozvali vladu da protjera američke trupe.

Američke snage borave u Iraku kako bi savjetovale i pomogle iračke snage u njihovim misijama protiv militanata Islamske države. Pentagon je najavio ranije ovog mjeseca da će prisustvo američkih trupa pasti sa 5.200 na 3.000.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG