Linkovi

Pentagon najavljuje povlačenje 40 posto američkih trupa iz Iraka


 A U.S. soldier runs at a coalition forces forward base near West Mosul, Iraq June 21, 2017, where Iraqi security forces are fighting Islamic State. REUTERS/Marius Bosch
A U.S. soldier runs at a coalition forces forward base near West Mosul, Iraq June 21, 2017, where Iraqi security forces are fighting Islamic State. REUTERS/Marius Bosch

Američka vojska će ovog mjeseca smanjiti broj vojnika u Iraku za oko 40 posto kako bi ukupan broj vojnika u toj zemlji bio 3.000, poručili su iz vojske SAD.

Trenutno se u Iraku nalazi 5.200 američkih vojnika, a očekivalo se povlačenje trećine njih.

Američke trupe u Iraku borave kako bi pomogli u borbi protiv militantne grupe Islamska država (IS), a zvaničnici koalicije predvođene SAD-om sugerišu da iračke snage sada većinom mogu samostalno okončati tu borbu.

"Nastavljamo s proširivanjem programa naših partnerskih kapaciteta koji osposobljavaju iračke snage i omogućavaju nam da umanjimo svoje prisustvo u Iraku", rekao je general Kenneth F. McKenzie, šef američke Centralne komande 9. septembra u Iraku.

Sjedinjene Države navodno nemaju planova za stalno vojno prisustvo u Iraku, a Washington i Bagdad su u junu iskazali svoje namjere da uskoro smanje broj američkih trupa.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je tokom sastanka s iračkim premijerom Mustafom al-Kadhimijem prošlog mjeseca da želi nadoknaditi povlačenje.

Pojačane su tenzije između Washingtona i Bagdada otkako je u američkom zračnom napadu ubijen zapovjednik iranskih snaga Quds Qasem Soleimani i čelnik iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis na aerodromu u Bagdadu u januaru.

Američke snage su u Iraku od invazije na tu zemlju kada su bile na čelu međunarodne koalicije 2003. godine, a napustili su je su 2011. godine, ali su se vratile 2014. godine nakon što je militantna organizacija tzv. Islamska država preuzela velike dijelove Iraka.

XS
SM
MD
LG