Linkovi

SAD smanjuju broj vojnika u Iraku


Američko vojno vozilo u konvoju blizu Dahuka u Iraku, 21. oktobra 2019.
Američko vojno vozilo u konvoju blizu Dahuka u Iraku, 21. oktobra 2019.

SAD planiraju da smanje broj vojnika u Iraku, saopštili su predsjednik Donald Trump i drugi zvaničnici. 

Trump je tvitovao u subotu da SAD planiraju da smanje vojno prisustvo u Iraku, bez drugih detalja.

Predsjednikov tvit je sadržavao link za tekst sa izvještajem da će se broj američkih vojnika u regionu smanjiti sa 5.200 na 3.500, što je cifra koju je prvi objavio Wall Street Journal.

Američki vojni zvaničnici su takođe potvrdili planirano smanjenje američkih vojnika u Iraku.

“Smanjujemo broj naših trupa pošto se poboljšao kapacitet Iraka da porazi ostatke Islamske države i spriječi njihovo ponovno pojavljivanje", izjavila je portparolka Pentagona Džesika Meknalti.

“Odluka o svakom eventualno smanjenju broja američkih vojnika donijeće se uz pažljivu koordinaciju sa vladom Iraka kao i našim koalicionim i NATO partnerima, i biće prilagođena našim zajedničkim bezbjednosnim interesima i napretku u kampanji protiv Islamske države", izjavila je Meknalti za Glas Amerike.

Irački zvaničnici još nisu objavili nikakvo saopštenje povodom smanjenja broja američkih vojnika.

Razgovori između dvije zemlje o budućnosti američkih snaga u Iraku počeli su ranije ove godine. O tom pitanju se takođe razgovaralo tokom prošlonedjeljne posjete iračkog premijera Mustafe Al-Kadimija Bijeloj kući.

Eksperti kažu da je iračka vojska, nakon što je porazila Islamsku državu u glavnim gradovima uključujući i Mosul, pokazala svoju efikasnost u borbi protiv ekstremista.

“Iračke oružane snage su u stanju da vode vojne operacije na terenu", ocijenio je Husein Ali Alavi, profesor nacionalne bezbjednosti na Univerzitetu Nahrein u Bagdadu.

“Međutim, uloga međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države i dalje je značajna za podršku iz vazduha, izviđačke operacije i prikupljanje obavještajnih podataka iz vazduha, što su odlike savjetodavne misije međunarodne koalicije u Iraku".

Hiljade pristalica radikalnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra na protestu u Bagdadu 24. januara 2020. zahtevale su da američki vojnici napuste Irak.
Hiljade pristalica radikalnog šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra na protestu u Bagdadu 24. januara 2020. zahtevale su da američki vojnici napuste Irak.

Al Alavi je izjavio za Glas Amerike da je iračkoj vladi, dok nastavlja borbu protiv Islamske države, i dalje potrebna ekspertiza "međunarodne koalicije u reorganizaciji iračkih oružanih snaga, reformi bezbjednosnog sektora, jačanju obavještajnih kapaciteta i povezivanju civilnog i vojnog sektora."

Krajnji cilj za Washington i Bagdad je da se preostalih 3.500 američkih vojnika povuče iz Iraka u naredne tri godine, počevši od avgusta, rekao je Alavi.

Prošle nedjelje, koalicione trupe su se povukle iz iračke vojne baze Tadži i predale nadležnost iračkim snagama bezbjednosti.

Predaja baze, sjeverno od Bagdada, bila je osmi prenos nadležnosti sa koalicionih na iračke snage, saopštila je koalicija.

​Dopisnik Glasa Amerike iz Pentagona Karla Bab učestvovala je u pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG