Linkovi

SAD pozivaju Putina u Washington na drugi samit. Moskva spremna za razgovore o tome


Predsjednik Donald Trump maše novinarima na putu ka zapadnom krilu Bijele kuće, 18. jula 2018.
Predsjednik Donald Trump maše novinarima na putu ka zapadnom krilu Bijele kuće, 18. jula 2018.

SAD i Rusija vode razgovore o organizovanju drugog samita dvojice lidera, saopštila je sekretarka za štampu Bijele kuće Sarah Hakabi Sanders na društvenim medijima.

Sanders je tvitovala da je predsjednik Trump tražio od svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost John Boltona da pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina u Washington na jesen.

​Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je u petak da je Moskva spremna na razgovore o mogućoj posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Washingtonu poslije poziva predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Antonov je rekao da je Rusija "uvijek bila otvorena za takve prijedloge".

"Spremni smo na razgovore o tom pitanju", rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim riječima, na Kremlju je da zvanično odgovori na Trumpov poziv.

Ruski ambasador je rekao da je nedavni sastanak Putin-Trump u Helsinkiju "ključni događaj" na međunarodnoj političkoj sceni.

​Kada je čuo da bi Putin mogao da dođe u američku prijestonicu u narednih nekoliko mjeseci, direktor nacionalnih obavještajnih službi Dan Coats izjavio je na forumu u Koloradu, "Razmatraćemo kakvi bi mogli da budu potencijalni obavještajni rizici i iznijećemo te informacije predsjedniku".

Pregovori o novom samitu Trump-Putin su objavljeni samo tri dana poslije prvobitnog samita Trumpa i Putina u Helsinkiju. Taj susret je doveo do značajnih dvostranačkih kritika u SAD pošto se američki lider saglasio sa Putinovim poricanjem da se Moskva miješala u izbore 2016. u nastojanju da pomogne Trumpu.

Trump povlači ranije izjave

Od kada se vratio iz posjete Evropi, Trump je, čitajući pripremljeno saopštenje tokom sjednice kabineta u utorak, i u intervjuu za CBS News u srijedu, korigovao komentare koje je ranije iznio stojeći uz Putina.

Trump je samit u Helsinkiju još jednom na Twitteru opisao kao veoma uspješan.

U drugom twittu u četvrtak ujutru, predsjednik je optužio vodeće medije u zemlji da žele da vide veliku američko-rusku konfrontaciju.

Među zakonodavcima i obavještajnim zvaničnicima u Washingtonu takođe vlada velika zabrinutost u pogledu toga o čemu je razgovarano na sastanku Trumpa i Putina licem u lice, koji je trajao više od dva sata, a prisustvovali su mu samo njihovi prevodioci.

"Da me je pitao kako sastanak treba da se vodi, predložio bih drugačiji način", rekao je Coats.

Sekretarka za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nielsen je ranije, na Bezbjednosnom forumu u Aspenu na kojem je učestvovao i Coats, rekla da SAD treba da se pripreme za pokušaj Rusije da se umiješa u izbore u svakoj državi ove godine i dodala da nema sumnje da se Moskva miješala u predsjedničke izbore 2016. Nielsen je međutim dodala da nije vidjela nikakve dokaze da "pokušaji miješanja u našu izbornu infrastrukturu imaju cilj da pruže prednost bilo kojoj određenoj partiji.

XS
SM
MD
LG