Linkovi

SAD povlače ostatak vojnika sa sjevera Sirije


Američki vojnici u Siriji, novembar 2018.
Američki vojnici u Siriji, novembar 2018.

SAD će povući preostale vojnike sa sjevera Sirije, pošto je predsjednik Donald Trump ocijenio da bi bilo "jako pametno, za promjenu" da Amerika ne bude umiješana u borbe između Turske i Kurda na sjeveru Sirije.

Trump je rekao da radi sa liderima u Kongresu, uključujući i opozicione demokrate, na tome da se Turskoj uvedu "snažne" ekonomske sankcije zbog ofanzive koju je pokrenula na sjeveru Sirije.

Predsjednik SAD je na Twitteru napisao da postoji "ogroman konsenzus" da se preduzme nešto protiv Turske, inače članice NATO-a.

Sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je za Fox Newsda je predsjednik Trump u subotu uveče naredio povlačenje preostalih 1000 američkih vojnika sa sjevera Sirije.

Esper je kazao da se zvaničnici SAD plaše da bi Turska u ofanziji protiv Kurda, koje smatra teroristima, mogla da "pregazi" američke vojnike.

Sekretar za odbarnu SAD Mark Esper
Sekretar za odbarnu SAD Mark Esper

Sekretar za odbranu nije želio da odgovara na kritike članova Kongresa, uključujući i republikance, da su SAD napustile dugogodišnje saveznike Kurde.

"Usprotivili smo se turskoj ofanzivi, ali je Turska to željela da učini bez obzira na to šta mi uradimo. Učinićemo sve što možemo da natjeramo Tursku da prestane sa ovakvim ponašanjem", rekao je Esper.

Priznao je i da kurdski borci i civili stradaju i rekao da je "svakog časa sve gore", ali i ponovio tezu predsjednika Trumpa o dugogodišnjem tursko-kurdskom konfliktu.

Ofanziva Turske na sjeveru Sirije traje već pet dana.

Kurdi su saopštili da je stotine pripadnika Islamske države, zahvaljujući napadima Ankare, pobjeglo iz zatvora na sjeveru Sirije.

Procjenjuje se da je oko 850 osoba povezanih sa Islamskom državom pobjeglo iz zatvora, a vjeruje se da su neki od njih iz Velike Britanije, Rusije, Irske, Pakistana, Bangladeša i Indonezije.

Sada na sjeveru Sirije prijeti humanitarna kriza.

Svjetski program za hranu procjenjuje da je više od 100 hiljada ljudi pobjeglo sa sjevera Sirije otkad je Turska počela sa vojnim operacijama prije nekoliko dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG