Linkovi

Drugi dan turskog vojnog napada u sjevernoj Siriji


Sirijci bježe od turskog granatiranja Ras al Ajn, u severoističnoj Siriji, 9. oktobra 2019.
Sirijci bježe od turskog granatiranja Ras al Ajn, u severoističnoj Siriji, 9. oktobra 2019.

Turske kopnene snage ostvarile su napredak protiv kurdskih boraca na sjeveru Sirije u četvrtak, saopćilo je tursko ministarstvo odbrane, nakon što je vojska te zemlje pokrenula vazdušne i artiljerijske napade po sirijskim gradovima i selima duž granice.

Turska invazija, koja je sada ušla u drugi dan, naišla je na osude širom svijeta. Na sjeveru Sirije stanovnici pograničnih područja u srijedu su uspaničeno pokušavali da napuste tu oblast pješke, automobilima ili rikšama na kojima su nagomilali madrace i nešto stvari.

To je za mnoge stanovnike te oblasti dobro poznat scenario, pošto su samo prije nekoliko godina bježali iz svojih gradova i sela pred napredovanjem grupe Islamska država.

Kurdske grupe i sirijski aktivisti tvrde da u četvtak turske trupe, uprkos teškoj baražnoj vatri, nisu postigle veliki napredak na nekoliko frontova koje su otvorile tokom prethodnih sati.

Ali, te tvrdnje nije bilo moguće potvrditi ko nezavisnih izvora, a situaciju na terenu teško je procijeniti.

Turska je u srijedu započela ofanzivu na severu Sirije protiv kurdskih boraca izvođenjem vazdušnih udara i artiljerijskim granatiranjem, prije nego što su turske kopnene trupe započele prebacivanje preko granice kasnije tokom dana.

Američke trupe povukle su se sa tog područja, što je otvorilo put turskom napadu na snage sirijskih Kurda.

Turska je dugo prijetila napadom na kurdske borce, za koje Ankara tvrdi da su teroristi udruženi sa kurdskom pobunom u Turskoj.

Očekivanje invazije povećano je nakon nagle odluke predsjednika Donalda Trumpa u nedjelju da napusti sirijske kurdske borce, ostavljajući ih ranjivim pred turskom ofanzivom.

Kurdi, koji su bili jedini saveznik Amerike u borbi protiv grupe Islamska država u Siriji, obustavili su u četvrtak sve svoje operacije protiv ekstremista Islamske države, kako bi se fokusirali na borbu protiv turskih trupa koje napreduju, saopštili su kurdski i zvaničnici SAD.

U saopštenju turskog ministarstva odbrane od četvrtka nisu dati detalji o ofanzivi, ali je podijeljen kratki video koji prikazuje komandose u akciji. Ministarstvo je saopštilo da su turski borbeni avioni i artiljerija napali 181 cilj istočno od reke Eufrat u Siriji otkako je upad počeo.

Mustafa Bali, portparol Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode Kurdi, rekao je da su njihovi borci odbili kopneni napad Turaka.

"Za sada nema napredovanja", tweetovao je on u četvrtak.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija stacionirana u Velikoj Britaniji koja preko aktivista na terenu posmatra rat, saopštila je da su turske snage pokušale da izvrše napredak na nekoliko frontova pod plaštom vazdušnih i artiljerijskih udara, ali da nisu uspjele da značajno napreduju. Opservatorija je saopštila da je sedam civila ubijeno otkako su turske snage započele ofanzivu.

Turska tvrdi da namjerava da uspostavi "bezbjednu zonu" kojom bi potisnula kurdske milicije podalje od svoje granice i eventualno obezbjedila povratak dva miliona sirijskih izbjeglica u tu oblast.

Trumpova odluka da povuče američke trupe iz sjeveroistične Sirije bila je veliki preokret u politici SAD i izavala je osude sa obje strane kod kuće. Takođe je označila značajnu promjenu u Trumpovoj retorici, pošto je on tokom konferencije za štampu u New Yorku prošle godine obećao da će ostati uz Kurde, koji su bili jedini saveznik Amerike u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Trump je tada rekao da su se Kurdi "borili uz nas" i da su "ginuli uz nas", insistirajući na tome da to Amerika nikad neće zaboraviti.

Nakon što je Erdogan najavio ofanzivu, Trump je operaciju nazvao "lošom idejom". Kasnije u srijedu, rekao je da ne želi da se miješa u "beskonačne, besmislene ratove".

Turska kampanja, u okviru koje ta NATO članica sipa bombe po oblasti u kojoj je bilo stacionirano na stotine trupa SAD, izazvala je trenutnu kritiku u Evropi i pozive za uzdržanost.

Australija je u četvrtak takođe izrazila zabrinutost da bi turski upad mogao da izazove preporod Islamske države, uz odbijanje da podrži bliskog saveznika, SAD, zbog povlačenja iz tog područja.

Australski premijer rekao je da je preko noći bio u kontaktu s turskom i američkom vladom, naglašavajući da je zabrinut zbog situacije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG