Linkovi

SAD pokušavaju da poprave odnose sa Francuskom narušene zbog podmornica


Biden i Macron na NATO samitu u Belgiji, juni 2021.
Biden i Macron na NATO samitu u Belgiji, juni 2021.

Predsjednik SAD Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaće se narednog mjeseca u Rimu, dogovoreno je nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Tenzije između dvije zemlje su povišene nakon što su SAD i Velika Britanija odlučile da prodaju Australiji najmanje osam nuklearnih podmornica, zbog čega je Australija otkazala ugovor o kupovini konvencionalnih podmornica od Francuske, vrijedan 66 milijardi dolara.

U saopštenju Bijele kuće poslije razgovora Macrona i Bidena navodi se da Amerika "žali što je došlo do ovakve situacije".

"Dvojica lidera su se saglasila da bi bio koristan otvoren dijalog o strateškim pitanjima i interesima Francuske i evropskih partnera. Predsjednik Biden je tome posvećen", saopštila je Bijela kuća.

Macron i Biden bi trebalo da se sastanu krajem oktobra na samitu G20 koji se održava u Rimu.

Francuska je ranije opozvala svog ambasadora u Washingtonu. Sada Bijela kuća navodi da je Macron saglasan da se ambasador vrati u SAD sljedeće nedjelje i "počne intenzivno da radi sa američkim zvaničnicima".

Šef diplomatije Francuske Jean-Yves Le Drian​ je dogovor SAD sa Australijom nazvao "obmanom" jednog od najvećih francuskih saveznika. Le Drian je rekao da je Amerika mjesecima radila Francuskoj iza leđa.

Australija je ušla u pakt sa nuklearnim podmornicama jer želi da se suprotstavi uticaju Kine u indo-pacifičkom regionu.

"Predsjednik Biden je potvrdio strateški značaj angažovanja Francuske i ostalih evropskih zemalja u tom regionu. SAD prepoznaju značaj jače evropske odbrane koja doprinosi transatlantskim odnosima i komplementarna je sa NATO", navodi Bijela kuća.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG