Linkovi

Premijer Australije: Ne žalim zbog otkazivanja ugovora o podmornicama sa Francuskom


Australijski premijer Scott Morrison tokom video sastanka sa britanskim premijerom i predskednikom SAD.
Australijski premijer Scott Morrison tokom video sastanka sa britanskim premijerom i predskednikom SAD.

Australija brani svoj novi dogovor sa SAD i Velikom Britanijom o nuklearnim podmornicama, zbog kojeg je raskinula ugovor vrijedan 40 milijardi dolara sa Francuskom. Zbog novog pakta tri zemlje, nastala je diplomatska kriza.

"Ne žalim zbog toga što sam stavio interese Australije na prvo mjesto", rekao je premijer Scott Morrison​.

Raskid ugovora sa Francuskom, koja je za Australiju trebalo da izgradi konvencionalne podmornice, razbijesnio je Pariz - bliskog saveznika Londona i Washingtona. Francuska je opozvala svoje ambasadore u Washingtonu i Canberri.

Morrison je rekao da razumije da je Francuska razočarana otkazivanjem ugovora vrijednog 40 milijardi dolara, ali istakao da Australija mora da odlučuje u svom najboljem interesu.

"O tom pitanju se mjesecima razgovaralo, u pregovore su bili uključeni i ministri odbrane", rekao je Morrison.

Novi trilateralni dogovor Australije, SAD i Velike Britanije stavio je Washington u centar diplomatske krize sa Francuskom, za koju analitičari kažu da bi mogla trajno da ošteti odnose SAD sa francuskim i evropskim saveznicima.

Doveden je u pitanje i zajednički front za borbu protiv rastućeg kineskog uticaja, na koji je pozvao američki predsjednik Joe Biden.

Pariz je otkazivanje ugovora ocijenio kao "nož u leđa", a francuski ministar spoljnih poslova Jean-Yves Le Drian​ je rekao da su odnosi Francuske sa SAD i Australijom "u krizi".

Premijer Australije je precizirao da je Francuska obaviještena o otkazivanju ugovora u srijedu uveče, a on je zajedno sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom i predsjednikom SAD Joem Bidenom novi pakt objavio u četvrtak ujutru.

Ministar odbrane Australije Peter Dutton​ nije želio da otkrije koja je cijena novog ugovora, ali je rekao da "nije jeftin projekat".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG