Linkovi

Francuski ambasador: Australija napravila "ogromnu grešku" poništavanjem dogovora o podmornicama


Podmornica USS Illinois vraća se u bazu Pearl Harbor-Hickam, 13. septembar 2021.
Podmornica USS Illinois vraća se u bazu Pearl Harbor-Hickam, 13. septembar 2021.

Australija je napravila "ogromnu" diplomatsku grešku pošto je odustala od narudžbe francuskih podmornica, vrijedne više milijardi dolara, zbog alternativnog dogovora sa SAD i Britanijom, poručio je u subotu francuski ambasador u Canberri, Jean-Pierre Thebault.

Australija je u četvrtak saopštila da će odustati od svog dogovora iz 2016. godine sa francuskom Pomorskom grupom o gradnji flote konvencionalnih podmornica i da će, umjesto toga, izgraditi najmanje osam nukleranih podmornica sa američkom i britanskom tehnologijom, poslije postizanja trilateralnog bezbjednosnog partnerstva.

Potez je izazvao bijes u Francuskoj, NATO saveznici SAD i Britanije, koja je opozvala svoje ambasadore u Washingtonu i Canberri, a takođe je razljutio Kinu, veliku silu u indopacifičkom regionu.

Malezija je u subotu saopštila da bi odluka Canberre da gradi nuklearne podmornice mogla da pokrene regionalnu trku u nuklearnom naoružanju, što je pitanje koje brine i Peking.

"To će druge zemlje navesti da se još agresivnije ponašaju u regionu, posebno u Južnom kineskom moru", rekao je malezijski premijer, koji nije direktno pomenuo Kinu.

Spoljna politika Pekinga u regionu je sve agresivnija, posebno njeno pretendovanje na sporne teritorije u Južnom kineskom moru, bogatom prirodnim resursima. Malezija i sama polaže pravo na neke od tih morskih teritorija.

"Ovo je velika greška, veoma loše ponašanje prema partnerima - posebno što u pitanju nije bio ugovor, nego partnerstvo koje treba da je zasnovano na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti", rekao je francuski ambasador novinarima u Canberri pred povratak u Pariz.

Francuski ambasador u Australiji ean-Pierre Thebault dolazi na aerodrom u Sydneyju u subotu, 18. septembra 2021.
Francuski ambasador u Australiji ean-Pierre Thebault dolazi na aerodrom u Sydneyju u subotu, 18. septembra 2021.

Francuska je prethodno otkazivanje dogovora - koji je 2016. procijenjen na 40 milijardi dolara, a veruje se da danas vrijedi mnogo više - opisala kao "nož u leđa".

"Duboko razočarenje"

Portparol State Departmenta Ned Price izjavio je da je Francuska "ključni saveznik" i da će SAD narednih dana raditi na tome da razriješe nesuglasice.

Australija je saopštila da žali zbog povlačenja francuskog ambasadora, da cijeni svoj odnos sa Francuskom i da će nastaviti da sarađuje sa vladom u Parizu u drugim oblastima.

"Australija razumije duboko razočarenje Francuske našom odlukom, koja je donijeta u skladu sa našim jasnim i otvorenim interesima nacionalne bezbjednosti", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marise Payne​ u subotu.

Ambasador Thebault izjavio je da sa žaljenjem napušta Australiju, ali je dodao da je potrebno da se "preispitaju bilateralni odnosi".

Spor Pariza i Canberre je najniža tačka u njihovim odnosima od 1995, kada je Australija protestovala zbog odluke Francuske da nastavi nuklearne probe u Južnom Pacifiku, i opozvala svog ambasadora na konsultacije.

Javno mnijenje u Francuskoj, gdje predsednik Emmanuel Macron treba da se takmiči za drugi mandat na izborima sljedeće godine, također kritikuje Australiju i SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG