Linkovi

Trump prijeti da neće potpisati dvostranački paket pomoći građanima


President Donald Trump speaks at a campaign rally for Senate Republican candidates, Sen. Kelly Loeffler, R-Ga., and Sen. David Perdue, R-Ga., at Valdosta Regional Airport, Saturday, Dec. 5, 2020, in Valdosta, Ga. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks at a campaign rally for Senate Republican candidates, Sen. Kelly Loeffler, R-Ga., and Sen. David Perdue, R-Ga., at Valdosta Regional Airport, Saturday, Dec. 5, 2020, in Valdosta, Ga. (AP Photo/Evan Vucci)

Predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da neće potpisati masivni zakon o kraju godine koji su donijeli zakonodavci, a koji uključuje paket pomoći za koronavirus u iznosu od 900 milijardi dolara i godišnja financijska sredstva od 1,4 bilona dolara.

Trump je u videozapisu koji je objavljen u utorak navečer objavio kako taj paket Amerikancima ne pruža dovoljno pomoći. Paket predviđa isplatu od 600 američkih dolara za većinu Amerikanaca.

Predsjednik je rekao da traži od Kongresa da "poveća smiješno niskih 600 na 2000 dolara ili 4000 dolara za par. Također tražim od Kongresa da se riješi rasipnih i nepotrebnih stavki iz ovog zakona i da mi pošalje odgovarajući paket".

U videu objavljenom na društvenim mrežama Trump je istaknuo ono što je nazvao "rasipnim trošenjem" na razne programe koji su uobičajeni u godišnjim američkim mjerama financiranja, poput vojne pomoći Egiptu, financiranja muzeja i novca za napore u poljoprivredi i divljini.

Njegove specifične primjedbe na dio pomoći protiv koronavirusa usredotočile su se na, kako je rekao, nedovoljnu pomoć malim poduzećima koja su patila tijekom pandemije, te na visinu izravnih plaćanja pojedincima.

I Zastupnički dom i Senat donijeli su mjeru ogromnom potporom u ponedjeljak, a zakonodavci su imali samo nekoliko sati da pregledaju zakon od više od 5000 stranica. Suočili su se s ponoćnim rokom kako bi zadržali financiranje američke vlade.

Demokrati su se zalagali za veća plaćanja kao dio mnogo većeg paketa pomoći za koronavirus, uključujući verziju od tri biliona dolara koju je Predstavnički dom usvojio u maju i onu u iznosu od dva biliona dolara koju je odobrio u oktobru. No, niti jedan od njih nije napredovao u Senatu jer su se republikanci usprotivili toj razini potrošnje i potaknuli na usmjereniji napor u pružanju pomoći.

Predsjedateljica doma Nancy Pelosi odgovorila je na Trumpov video obećanjem da će pitanje većih uplata iznijeti na glasanje.

"Republikanci su više puta odbili reći koliki je iznos predsjednik htio za izravne isplate", tweetala je. “Napokon, predsjednik je pristao na 2000 dolara - demokrati su spremni ovo iznijeti pred Dom ovog tjedna jednoglasnim pristankom. Učinimo to!"

Trump se također usprotivio što novi zakon uključuje plaćanja kućanstvima sa mješovitim imigracijskim statusom, poput američkog državljanina oženjenog za nekoga tko nema broj socijalnog osiguranja. Takvi su slučajevi izuzeti iz prvog kruga plaćanja, a novi račun ne samo da će ih učiniti prihvatljivima za novi krug, već će i retroaktivno uključiti iznos koji bi dobili od provjera poticaja početkom godine.

Predsjednik je javno bio tih o paketu pomoći dok su se pregovori između demokratskog i republikanskog čelnika ubrzavali posljednjih tjedana. No, njegov ministar financija, Steven Mnuchin, bio je dio razgovora koji su rezultirali mjerom potpomognutom u ponedjeljak glasovima 359-53 u Ptrdstavničkom domu i 92-6 u Senatu, a očekivalo se da će je potpisati i Trump.

Ako bi Trump stavio veto na paket financiranja, Kongres bi mogao nadvladati njegov prigovor s dvije trećine glasova u svakom domu Kongresa.

Bez rješenja postoji šansa za gašenje vlade. Američka vlada trenutno djeluje na privremenom produljenju financiranja koje istječe 28. decembra.

Novi zakon uključuje 284 milijarde američkih dolara za Program zaštite plaća, inicijativu koja je trebala pomoći poduzećima da zadrže radnike u razdoblju u kojem je ekonomski pritisak pandemije mogao natjerati na dodatna otpuštanja.

Tu je i naknada za nezaposlene u iznosu od 300 dolara tjedno za 11 tjedana, kao i 82 milijarde za lokalne škole i sveučilišta, 25 milijardi za pomoć u najmu, 15 milijardi za kazališta i 10 milijardi za brigu o djeci. Paket uključuje četiri milijarde dolara za pomoć drugim zemljama u naporima na cijepljenju protiv COVID-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden, koji bi trebao stupiti na dužnost sljedećeg mjeseca, izrazio je podršku paketu pomoći za koronavirus, dok je rekao da je to samo prvi korak.

"Čelnici i Doma i Senata, obje strane zaslužne su za teške kompromise kako bi se to postiglo", rekao je Biden u utorak. "Ali, kao i svi kompromisi, daleko je od savršenstva, ali pruža kritično olakšanje u kritičnom trenutku. Međutim, kao što sam cijelo vrijeme govorio, ovaj je zakon samo prvi korak, predujam u rješavanju krize, kriza, više od jedne, u kojima se nalazimo. "

Vođa senatske većine Mitch McConnell, u komentarima za Associated Press kasno u ponedjeljak, republikancima je nagovijestio pristup na čekanje.

"Moje mišljenje o onome što slijedi je da to pogledamo", rekao je. "Rado ćemo to procijeniti na temelju potreba s kojima se suočavamo u februarui i martu."

Bilo koji novi krug potrošnje bit će u velikoj mjeri ovisan o dva izbora za drugi krug mjesta u Senatu koji predstavljaju državu Georgia, a koji će ili održati republikance sa kontrolom senata ili će demokratima dati prednost da drže oba doma Kongresa i Bijelu kuću.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG