Linkovi

Rekordno niska gledanost dodjele Oscara


Gledanost ovogodišnje 93. dodjele nagrada Američke filmske akademije umjetnosti pala je na rekordno nizak nivo, prema preliminarnim podacima Nielsena.

Na ABC mreži koja prenosi Oscara zabilježeno je 9,85 miliona gledaoca, što je 58 posto niže ispod prošlogodišnjeg broja od 23,6 miliona gledaoca.

Padom gledanosti i najprestižnije filmske dodjele nagrada samo je nastavljen trend niske gledanosti dodjela nagrada uživo tokom pandemije COVID-19.

U nadi da će privući gledaoce i uz mjere za sprječavanje širenja korona virusa, producenti događaja pokušali su nekoliko novih stvari.

Dodjela nagrada je po prvi put emitovana sa željezničke stanice u intimnijem okruženju sa samo nominovanima i njihovim gostima.

Većina filmova koji su bili u takmičenju za Oscara su bili filmovi manjih produkcija i streaming servisa. No, čak i prije pandemije, gledaoci su se sve više okretali društvenim mrežama i streaming servisima za praćenje dodjele nagrada.

Ove godine producenti su poticali duže govore tokom prihvatanja nagrada, nije bilo uobičajenih muzičkih izvedbi niti komedije.

Umjesto tradicionalnog proglašenja najboljeg filma na kraju, producenti su prekinuli običaj i ceremoniju završili sa najboljim glumcem, nagradom koju je ove godine osvojio Anthony Hopkins.

Nagradu za najbolji film osvojio je 'Nomadland' režiserke Chloe Zhao koja je za ovaj film dobila nagradu za najbolju režiserku. Ona je prva Azijatkinja koja je dobila ovu nagradu.

Francis McDormand osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu za istoimenovani film. Ovo je četvrti Oscar kojeg je McDormand osvojila čime se po broju nagrada izjednačila sa Katherine Hepburn.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG