Linkovi

Ekipa filma "QuoVadis, Aida": Nismo razočarani, film je omaž žrtvama srebreničkog genocida


Ekipa filma Quo vadis Aida okupila u Sarajevu prilikom prenosa dodjele nagrade Oscar
Ekipa filma Quo vadis Aida okupila u Sarajevu prilikom prenosa dodjele nagrade Oscar

Film“QuoVadis,Aida” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nije osvojio Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, na ovogodišnjoj 93. ceremoniji dodjele filmske nagrade Oscar.

Glumačka ekipa filma je pratila dodjelu Oscara u Narodnom pozorištu Sarajevo, a nakon proglašenja su izjavili da nisu razočarani da te film ostaje omaž žrtvama srebreničkog genocida.

Nisam razočaran. Da bih bio razočaran, morao sam imati očekivanja koja možda nisu ni realna. Mi nismo napravili film koji je za jednu noć I za jedan uspjeh kao što je dobijanje Oscara. To je film koji ostaje generacijama, vrlo bitan I koji je već odjeknuo u svijetu. Film koji će vidjeti još mnogi kroz puno generacija. Nisam siguran da će film koji je dobio Oscara postati toliko značajan kao što je naš film. Ne treba imati osjećaj poraza ili gorčine. Trebamo biti ponosni na naš film I misliti da mu ovo umanjuje vrijednost”, izjavio je glumac Izudin Bajrović koji tumači jednu od glavnih uloga u filmu.

Izudin Bajrović, glumac u filmu Quo vadis Aida
Izudin Bajrović, glumac u filmu Quo vadis Aida

Film tematizira genocid u Srebrenici, a nakon prikazivanja u septembru prošle godine, osvojio je nagrade na filmskim festivalima širom svijeta. Glavne uloge su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Nisam razočaran, ali mi jeste žao. Mislim da bi bilo bitno da je film dobio Oscara, ali će on još dugo živjeti. Sretan sam da je stigao ovdje I da ga je pogledalo mnogo ljudi. Ovo nije samo film, već omaž žrtvama Srebrenice. Još dugo godina će nam služiti kao pročišćenje”, rekao je glumac Alban Ukaj nakon dodjele nagrada.

Alban Ukaj, glumac u filmu Quo vadis Aida
Alban Ukaj, glumac u filmu Quo vadis Aida

Glumac Boris Ler koji u filmu glumi jednog od Aidinih sinova je izjavio da je nominacija put do više gledatelja i da je to najvažnije.

Nominacija za Oscara je velika stvar jer će tako film vidjeti veliki broj ljudi”. kazao je Ler.

U kategoriji u kojoj se takmičio film “Quo vadis, Aida”, Oscara je dobio "Another Round" Thomasa Vinterberga koji je i bio najveća konkurecija bh. filmu . U istoj kategoriji su bili filmovi "Better days", "Collective" i "The Man Who Sold His Skin".

Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za ‘Quo vadis Aida?’, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma - to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge”, kazala je rediteljica Žbanić nakon nominiranja filma za najprestižniju filmsku nagradu Oscar.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realiziran u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Godine 2002. režiser Danis Tanović je dobio Oscara za film “Ničija zemlja“ u konkurenciji - najbolji strani film.

Dodjela “Oscara” je emitirana u više od 225 zemalja i teritorija širom svijeta.

XS
SM
MD
LG