Linkovi

Oscari 2021. - najraznovrsnija grupa kandidata do sada


Kandidati za Oscara za glavnu mušku ulogu: Riz Ahmed, prvi musliman nominovan u toj kategoriji, posthumno nominovani Chadwick Boseman i Anthony Hopkins.
Kandidati za Oscara za glavnu mušku ulogu: Riz Ahmed, prvi musliman nominovan u toj kategoriji, posthumno nominovani Chadwick Boseman i Anthony Hopkins.

U nedjelju, 25. aprila, održava se 93. dodjela nagrada Američke filmske akademije. Ove godine dogodio se prelomni trenutak za Akademiju, koja je nominovala do sada najraznovrsniju grupu reditelja, glumaca i producenata.

Devet od 20 kandidata za Oscare za glumu su predstavnici manjina. Dvije žene, od kojih jedna Azijka, u trci su za Oscara za režiju. Sedamdeset žena je ukupno osvojilo 76 nominacija za Oscare.

Društvene promjene uticale su na raznovrsnost u dodjeli Oscara, smatra sociologinja Andrea Press, koja predaje medije na Univerzitetu Virginije.

"Aktivisti su dospjeli u centar pažnje a onda je spoznaja o tim problemima prodrla u svijest šire javnosti. Uz to, demografska struktura Amerike se ubrzano mijenja", kaže ona.

U kategoriji najboljeg filma, pet od osam nominovanih filmova su režirale žene ili reditelji manjinskih zajednica. Juda i crni Mesija, istorijska drama o rasnoj nepravdi i ubistvu u Americi 1960-ih je prvi nominovani film sa kompletno crnačkom glumačkom postavom. Film je nominovan u šest kategorija.

Minari, korejsko-američki film o iskustvu doseljenika u Ameriku takođe je osvojio šest nominacija. Među njima je i prva nominacija za glavnu mušku ulogu za jednog Amerikanca azijskog porijekla a za najbolju sporednu žensku ulogu poinj prvi put je nominovana jedna glumica iz Južne Koreje.

Azijsko američki reditelj Lee Isaac Chung takmiči se sa azijsko-američkom koleginicom Chloe Zhao za Oscara za režiju.

Film Chloi Zhao – Zemlja nomada – bavi se ljudima koji žive na marginama američkog društva. Osvojio je šest nominacija za Oscare.

Zvuk metala takođe je osvojio šest nominacija, a među njima je i nominacija za najboljeg glumca za Riza Ahmeda, koji je prvi musliman u istoriji nominovan u toj kategoriji. Ahmed glumi bubnjara koji gubi sluh.

Viola Davis​ je još jedna afroamerička glumica koja je dobila nominaciju. U filmu Crna zadnjica Ma Rainey​, ona glumi zajedno sa Chadwickom Bosemanom, koji bi posthumno mogao da dobije Oscara za najbolju mušku ulogu.

Andra Day nominovana je za glavnu ulogu u filmu SAD protiv Billie Holidayja.

Kandidat za Oscara Djevojka koja obećava je vjerovatno film koji najbolje odražava eru #MeToo. Film britanske rediteljice Emerald Lilly Fennell​ nominovan je u pet kategorija među kojima su najbolji film i nominacija Carey Mulligan​ za glavnu žensku ulogu, dok je rediteljica Fennell kandidat za Oscara za režiju. Film je crnohumorna, satirična priča o ženi koja se sveti muškarcima koji iskorištavaju žene.

"Mislim da smo spremni da otvorimo kategorije i u ovom slučaju priznamo realnost sveprisutnih seksualnih napada i nasilja u našoj kulturi na koje je skrenuo pažnju pokret MeToo”, ističe profesorka Andrea Press.

Bez obzira na to ko će pobijediti, raznovrsnost neće biti prolazni trend u Hollywoodu, vjeruje Ayenne Kokas, također profesorica medija na Univerzitetu Virginije.

"Svi oni mogu da kažu da su nominovani za Oscara u svom polju. I to je već samo po sebi velika čast i priznanje, i to mijenja vašu vrijednost (u Hollywoodu), povećava vaš uticaj i sposobnost da obezbjedite da se snima ono što vi mislite da je važno.”

Ovogodišnji Oscari se održavaju uživo na dvije lokacije u Los Angelesu - Dolby teatru i istorijskoj željezničkoj stanici Junion. Broj zvanica je ograničen na 170. Treću godinu za redom ceremonija nema domaćina ali će niz poznatih ličnosti uručivati nagrade.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG