Linkovi

SAD optužile sedam ljudi za vođenje mreže nabavki za rusku vojsku


Natpis na zgradi Sekretarijata za pravosuđe u Washingtonu.
Natpis na zgradi Sekretarijata za pravosuđe u Washingtonu.

Američki tužioci podigli su optužnicu protiv pet Rusa i dvojice američkih državljana zbog ilegalnog pribavljanja osjetljivih američkih tehnologija i municije za rusku vojsku.

Sedmorica optuženih bili su povezani sa dvije kompanije za veleprodaju mašina i opreme sa sjedištem u Moskvi, koje su radile pod rukovodstvom ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), agencije nasljednice sovjetskog KGB-a, prema optužnici od 5. decembra koja je otpečaćena u utorak.

Dvije kompanije, Serniya Engineering i Sertal LLC, zajedno sa nekoliko drugih koji se smatraju "instrumentalnim za ratnu mašinu Ruske Federacije", stavljeni su pod sankcije američkog Sekretarijata za finansije i Sekretarijata za trgovinu poslije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

U optužnici se navodi da je Serniya bila na čelu "mreže nedozvoljenih nabavki", izbjegavajući sankcije SAD i Zapada "kako bi nabavila osjetljive vojne tehnologije i tehnologije dvostruke namjene, uključujući napredne poluprovodnike, za rusku vojsku, sektor odbrane i istraživačke institucije".

Takozvana "mreža Serniya" je, prema optužnici, bila aktivna najmanje od 2017. godine, a jedan optuženi je navodno pokušao da prokrijumčari u Rusiju još prošlog mjeseca hiljade metaka koje se koriste u snajperskim puškama.

Da bi prikrili umiješanost ruske vlade i stvarnu identifikaciju krajnjih korisnika, Sernija i Sertal su upravljali ogromnom mrežom lažnih kompanija i bankovnih računa širom svijeta, pri čemu su Estonija, Finska, Njemačka i Hong Kong služile kao glavne zemlje u kojim je ta mreža vršila primopredaju robe, navodi se u optužnicama.

Optužnica dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju da uguše pristup Rusije zapadnim finansijama i tehnologiji primenom sveobuhvatnih sankcija i kontrole izvoza.

"Sekretarijat za pravosuđe i naši međunarodni partneri neće tolerisati kriminalne šeme za jačanje ratnih napora ruske vojske", rekao je američki državni tužilac Merrick Garland u saopštenju. "Sa trojicom optuženih koji su sada u pritvoru, poremetili smo mrežu nabavki koju su navodno koristili optuženi i ruske obavještajne službe za krijumčarenje municije za snajperske puške i osjetljivih elektronskih komponenti u Rusiju".

Dvojica optuženih američkih državljana Aleksej Brejman iz New Hampshirea i Vadim Jermolenko iz New Jerseyja privedeni su ranije u utorak.

Vadima Konoščenoka, osumnjičenog aktivnog oficira FSB-a koji živi u Estoniji, privele su estonske vlasti prošle nedjelje na zahtjev Sjedinjenih Država i on čeka na ekstradiciju, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe.

U oktobru i novembru, Konoščenok je zaustavljen na estonsko-ruskoj granici sa sanducima u kojima su se nalazile hiljade metaka proizvedenih u SAD.

Četvero preostalih optuženih Rusa - identifikovanih kao Jevgenij Grinin, Aleksej Ipolitov, Boris Livšic i Svetlana Skvorcova - i dalje su na slobodi.

"Rad FBI-a, sa našim partnerima, na identifikaciji i zaustavljanju ilegalnih transfera oružja i tehnologije dvostruke namjene u Rusiju pokazuje da možemo i da ćemo doći do cijelog svijeta kako bismo zaštitili Amerikance", rekao je direktor FBI Christopher Wray u saopštenju. "Industrije koje bi ovi ilegalni transferi mogli da podrže - kvantno računarstvo, hipersonično oružje - predstavljali bi veliku opasnost u rukama naših protivnika."

Nije jasno da li je istraga prethodila invaziji Rusije na Ukrajinu. Međutim, Sekretarijat za pravosuđe je saopštilo da je istragu koordinisala radna grupa KleptoCapture, međuagencijska inicijativa za sprovođenje zakona pokrenuta poslije invazije.

"Nastavićemo stabilan tempo zaplijene, podizanja optužnica i hapšenja dok Kremlj kupuje rezervne dijelove u Sjevernoj Koreji", rekao je Andrews Adams, direktor operativne grupe KleptoCapture, u saopštenju.

U intervjuu za Glas Amerike prošle nedjelje, Adams je rekao da radna grupa vodi desetine istraga, od kojih su neke prethodile aktuelnom sukobu u Ukrajini.

Prema optužnici od 16 tačaka, Ipolitov, ruski državljanin, služio je kao veza između dvije kompanije sa sjedištem u Moskvi i sektora odbrane i tehnologije u zemlji.

Grinin i Skvorcova su navodno odlučivali kako da ispune naloge krajnjih korisnika u dva sektora, navodi se u optužnici.

Brejman i Jermolenko, dvojica američkih državljana, omogućili su izvoz predmeta dvostruke namene iz Sjedinjenih Država, pri čemu je Brejman koristio svoj stan u New Hampshireu kao "tačku za pretovar" - za prepakivanje i otpremanje zabranjenih tehnologija na lokacije u Evropi i Aziji odakle oni bi bili pretovareni i poslati dalje u Rusiju, navodi se u optužnici. Brejman je navodno poslao najmanje četiri pošiljke osjetljive elektronske opreme za testiranje i drugih predmeta dvostruke namjene nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Konoščenok, koji je živio u Estoniji, navodno je isporučio ili fizički prokrijumčario elektroniku dvostruke namjene američkog porijekla, taktičku municiju vojnog kvaliteta i druge izvozno kontrolisane artikle iz te baltičke zemlje u Rusiju.

U oktobru je Konoščenok zaustavljen na estonskoj granici sa 35 različitih tipova poluprovodnika i drugih elektronskih komponenti, kao i hiljadama američkih metaka od 6,5 mm koji se koriste u vojnim snajperskim puškama, navodi se u optužnici.

Krajem novembra, ponovo je zaustavljen na rusko-estonskoj granici sa oko 20 čaura u kojima se nalazilo hiljade metaka američkog porijekla, uključujući taktičke metke i 338 vojnih snajperskih metaka, navodi se u optužnici.

Optuženi se suočavaju sa optužbama za zavjeru radi prevare Sjedinjenih Država u vezi sa sprovođenjem izvozne kontrole i ekonomskih sankcija, za zaveru radi kršenja Zakona o reformi izvozne kontrole (ECRA), za krijumčarenje, i za nepoštovanje Automatizovanog sistema za izvoz koji se odnosi na transport elektronike.

Ako budu osuđeni za bankovnu prevaru ili zavjeru za bankovnu prevaru, optuženi se suočavaju sa maksimalno 30 godina zatvora.

Lynn Davis iz Glasa Amerike doprinijela je u pisanju ovog članka.
XS
SM
MD
LG