Linkovi

Bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon optužen i uhapšen zbog navodne prevare sa donacijama


FILE - Former White House strategist Steve Bannon arrives to testify at the trial of Roger Stone, at federal court in Washington, Aug. 20, 2020.

Bivši politički savjetnik predsjednika Donalda Trumpa Steve Bannon optužen je od saveznih tužitelja u New Yorku za zavjeru u prevari vezanoj za kampanju prikupljanja sredstava za izgradnju pograničnog zida između Sjedinjenih Država i Meksika.

Izjava Ministarstva pravosuđa kaže da su Bannon i trojica drugih optuženi "za svoje uloge u obmanjivanju stotina hiljada donatora u vezi sa internetskom kampanjom crowdfundinga poznatom pod nazivom" Gradimo zid "koja je prikupila više od 25 miliona dolara."

Optuženi su navodno počinili prevaru kada su pogrešno predstavili istinsko korištenje doniranih sredstava. Kako se navodi, oni nisu samo lagali donatore, oni su planirali da sakriju svoje nepropisne novčane resurse stvarajući lažne račune i račune za pranje donacija i zataškavanje njihovih zločina, ne pokazujući nikakvo poštovanje zakona ili istine“, izjavio je glavni inspektor Philip R. Bartlett.

Sva četiri optužena su uhapšena.

Reagujući na vijest o Banonovom hapšenju, Trump je novinarima u Bijeloj kući rekao da "je to tužno i da nije imao posla s njim dugo vremena". Dodao je i da nije mnogo znao o spornom projektu, osim da mu se "nije svidio kada je čitao o njemu".

"To je za vladu, a ne privatne građane", rekao je Trump.

Steve Bannon služio je u američkoj mornarici, i radio kao investicioni bankar u firmi Goldman Saks prije nego što je postao holivudski producent. Takođe je bivši direktor konzervativnog medija Brightbart News.

U izbornom štabu predsjednika Trampa, nadgledao je posljednjih nekoliko mjeseci kampanje za predsjedničke izbore, i potom 7 mjeseci bio na mjestu glavnog stratega Bijele kuće prije nego što je u avgustu otpušten, ali se vjeruje da je svojim radom doprinio Trumpovoj pobjedi.

Sa predsjednikom je došao u sukob nakon što je navođen kao glavni izvor informacija u knjizi “Vatra i bijes” Majkla Vulfa (Michael Wolf). Bannon je navodno rekao da je sastanak Trumpovog najstarijeg sina Donalda Mlađeg, zeta Džareda Kušner (Jarred Kushner) i šefa izbornog štaba Pola Manaforta (Paul Manafort) sa ruskom advokaticom bio “izdajnički” I “nepatriotrski”. U januaru 2018. je pristao da sarađuje sa istragom specijalnog tužioca Roberta Malera (Robert Mueller) o miješanju Rusije u američke izbore 2016.

Bannon međutim i dalje snažno podržava predsjednika Trumpa. Tokom procesa opoziva predsjednika počeo je da vodi podkast "Ratna soba", koji se nastavio i tokom pandemije. Poslije izlaska iz Bijele kuće, takođe je radio na pružanju podrške konzervativnim kandidatima na republikanskim primarnim izborima, i pokušao da ojača populističke desničarske pokrete u Evropi.

XS
SM
MD
LG