Linkovi

Macron optužio Bannona i ruske oligarhe da rade na uništavanju EU


Steve Bannon, bivši strateg Donalda Trumpa
Steve Bannon, bivši strateg Donalda Trumpa

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron optužio je bivšeg stratega Bijele kuće Steve Bannona i ruske oligarhe da kuju zavjeru s evropskim nacionalistima u cilju uništavanja Evropske unije.

U danas objavljenom intervjuu za francuski regionalni list, centristički francuski lider je rekao da Evropljani "ne treba da budu naivni" po pitanju miješanja iz inostranstva uoči ovonedjeljnih izbora za Evropski parlament, prenosi AP.

Macron je kazao i da "Rusi i neki drugi" finansiraju ekstremne političke partije u Evropi, ne iznoseći detalje. Intervju je posljednji Macronov pokušaj da obezbijedi podršku za svoju stranku na izborima za EP, na kojima se očekuje dobar rezultat nacionalista na talasu zabrinutosti zbog migracija, ocjenjuje se.

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske
Emmanuel Macron, predsjednik Francuske

Macron je posebno kritikovao Bannona koji je prethodnih dana bio u Francuskoj i hvalio kampanju liderke krajnje desnice Marin Le Pen. Ona se, međutim, distancirala od Bannona jer pokušava da pridobije širi krug birača.

Bannon, bivši glavni strateg predsjednika SAD Donalda Trumpa, osnovao je organizaciju Pokret (The Movement) sa sjedištem u Briselu, kako bi promovisao desničarske populističke grupe u Evropi.

XS
SM
MD
LG