Linkovi

U Trumpovoj administraciji zabilježen rekordan broj otpuštanja i ostavki


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Otkako je američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost prije nešto više od godinu dana u njegovoj je administraciji zabilježen rekordan broj ostavki i otpuštanja.

Posljednji je smijenjen Rex Tillerson sa pozicije državnog sekretara, a to mjesto bit će imenovan Mike Pompe, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA)

Svi odlasci iz Bijele kuće

Januar 2017

Sally Yates - Trump je otpustio vršiteljicu dužnosti državnog odvjetnika, uglavnom zbog njenog protivljenja njegovoj imigracionoj politici.

Februar 2017

Michael Flynn - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost podnio je ostavku nakon samo 23 dana na dužnosti. Priznao je da je "nenamjerno" dao "nepotpune informacije" o svojoj komunikaciji s bivšim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom.

Mart 2017

Katie Walsh - Šef osoblja u Bijeloj kući Reince Priebus identificirao jeWalsh kao izvor curenja informacija u javnost i dao joj otkaz.

Maj 2017

James Comey - Trump je dao otkaz šefu FBI-a i kasnije je izjavio da ga je mjesecima planirao otpustiti. Demokrati u Kongresu optužili su Bijelu kuću da pokušava omesti istrage FBI-ja o upletenosti Rusije u američke izbore i vezama s Trumpovom kampanjom.

Mike Dube - Direktor za komunikacije Bijele kuće podnio je ostavku nakon samo tri mjeseca na dužnosti.

Juli 2017

Walter Shaub - Čelnik vladinog etičkog ureda dao je ostavku nakon mjeseci sukoba s Bijelom kućom zbog Trumpovih finansijskih kontroverzi.

Mark Corallo - Portparol pravnog tima koji je zastupao Trumpa u vezi s navodima o dosluhu s Rusijom na američkim izborima podnio je ostavku, a isto je učinio još jedan advokat,Mark Kasowitz.

Sean Spicer - Portparol Bijele kuće otišao je kada je Trump imenovao Anthonyja Scaramuccija na dužnost direktora za komunikacije.

Michael Short - Zamjenik portparola Bijele kuće takođe je dao ostavku.

Reince Priebus - Šef Trumpovog osoblja podnio je ostavku i demantovao da je predsjednik tražio da ode. Kazao je da će "uvijek biti Trumpov obožavatelj".

Anthony Scaramucci - Bivši bankar s Wall Streeta izdržao je samo deset dana na dužnosti direktora za komunikacije. Potjeran je nakon što je izvrijeđao svoje kolege u razgovoru s novinarom New Yorkera. Scaramucci je navodno za Priebusa rekao da je "paranoidni shizofrenik" i ismijavao je tadašnjeg glavnog Trumpovog stratega Stephena Bannona.

Avgust 2017

Stephen Bannon - Bannon je pao kao ‘žrtva’ untrašnjih sukoba u Bijeloj kući i ne zna se tačno je li podnio ostavku ili je otpušten.

Septembar 2017

Tom Price - Ministar zdravstva i socijalne zaštite podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova.

Februar 2018

Rob Porter - Sekretar za Trumpovu korespondenciju podnio je ostavku nakon navoda o nasilju u porodici koje su iznijele njegove dvije bivše supruge i poteškoća koje su ti navodi prouzrokovali oko sigurnosnog odobrenja visokpg nivoa koje mu je bilo potrebno za obavljanje posla.

David Sorensen - Još jedan zaposlenik Bijele kuće, koji je bio zadužen za pisanje govora, podnio je ostavku zbog navoda o nasilju u porodici i to dva dana nakon Portera.

Hope Hicks - Direktorica za komunikacije Bijele kuće objavila je ostavku dan nakon svjedočenja pred kongresnim odborom koji provodi istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. Hicks je u svjedočenju priznala da je govorila neistine tokom rada za Bijelu kuću, ali i da nikada nije lagala o važnim pitanjima.

Mart 2018

Gary Cohn - Trumpov glavni ekonomski savjetnik i čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća podnio je ostavku zbog neslaganja s Trumpovom odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG