Linkovi

SAD naložile dijelu diplomatskog osoblja da napusti Irak, uslijed tenzija sa Iranom


Državni sekretar Mike Pompeo razgovara sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u Bagdadu, Joey Hoodom, u Bagdadu, 7. maja 2019.
Državni sekretar Mike Pompeo razgovara sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u Bagdadu, Joey Hoodom, u Bagdadu, 7. maja 2019.

Sjedinjene Države naredile su svim zaposlenima koji nisu neophodni da napuste Irak u srijedu, što se događa u trenutku dok Trumpova adminsitracija upozorava na potencijalnu prijetnju protiv američkih snaga na Bliskom istoku, koja dolazi od Irana i snaga koje Iran podržava.

U saopštenju koje je izdala Ambasada SAD u Bagdadu, kaže se da se nalog odnosi i na osoblje u toj ambasadi, i na osoblje američkog konzulata u Irbilu.

Predsjednik SAD Donald Trump u utorak je negirao izvještaje prema kojima razmatra slanje 120.000 trupa koje bi se suprotstavile Iranu, ali nije isključio slanje "mnogo više" vojnika u budućnosti.

"Mislim da su to lažne vijesti", rekao je Trump povodom izveštaja u New York Timesu da Bijela kuća razmatra slanje 120.000 trupa u region.

"Sada, da li bih radio to? Apsolutno. Ali nemamo planove s tim u vezi", rekao je Trump.

Pentagon je već poslao nosač aviona i avione bombardere sposobne da nose nuklearno oružje u regin tokom poslednjih nekoliko dana, uz raketnu bateriju Patriot i brod-bazu za amfibijske i vazdušne desante. Sistem Patriot obezbjeđuje zaštitu i od aviona, i od raketa, dok brod-baza prevozi marince i avion, hoverkraft ili čamce potrebne da se oni dopreme do obale i borbe na udaljenim mjestima.

Prema izveštaju u Timesu, 120.000 trupa o kojima se razmišlja ne bi bilo upotrijebljeno da osvaja Iran, za šta planeri kažu da bi zahtijevalo mnogo veći broj trupa.

Borbeni avion F/A-18E Super Hornet polijeće sa platforme nosača aviona klase Nimic, Abraham Lincoln, u vodama Crvenog mora, 10. maja 2019.
Borbeni avion F/A-18E Super Hornet polijeće sa platforme nosača aviona klase Nimic, Abraham Lincoln, u vodama Crvenog mora, 10. maja 2019.

U međuvremenu, viši zvaničnik u koaliciji koja se pod vodstvom Sjedinjenih Država bori protiv Islamske države rekao je u utorak da u posljednje vrijeme nije vidio ozbiljniju prijetnju po svoje trupe u Iraku ili Siriji od snaga koje podržava Iran.

"Nema povećane prijetnje od snaga koje podržava Iran u Iraku i Siriji", rekao je britanski generalmajor Chris Ghika novinarima u Pentagonu tokom video konferencije iz sjedišta koalicionih snaga u Bagdadu. "Svjesni smo njihovog prisustva, jasno, i nadziremo ih, zajedno sa širokim dijapazonom drugih, zbog okruženja u kojem smo".

Izjava je u kontrastu sa komentarima iz Trumpove administracije i Pentagona, koji su pržili uvjeravanja prije više od nedjelju dana da su detektovali potencijalnu prijetnju protiv snaga SAD na Bliskom istoku.

Kapetan Bill Urban, glavni portparol američke Centralne komande, rekao je da je nedavni komentar britanskog generalmajora Ghika u suprotnosti sa prijetnjama koje su SAD prepoznale da dolaze od snaga koje podržava Iran.

"Centrana komanda SAD, u koordinaciji sa Operacijom Nepokolebljiva odlučnost (OIR), povećala je stepen gotovosti za sve pripadnike snaga koji su priključene OIR u Iraku i Siriji. Kao rezultat, OIR je sada na visokom stepenu uzbune, dok nastavljamo da pažljivo pratimo kredibilne i moguće neposredne opasnosti po snage SAD u Iraku", rekao je Urban u izjavi.

Demokratski senator Chris Coons rekao je da je teško odrediti da li je opravdano ovo značajno, novo slanje trupa SAD na Bliski istok. Odgovarajući na pitanje novinara Glasa Amerike na perijskom jeziku u Savjetu za međnarodne odnose u Washingtonu u utorak, Coons je rekao da ne postoji artikulisana strategija niti obavještavanje zakonodavaca u komitetima, osim obavještajnh podataka, od strane Trumpove administracije po pitanju pretnji iz Irana.

Coons je pozvao na nastavak dijaloga SAD sa evropskim saveznicima Washingtona po pitanju Irana. "Zahtijevao bih od Trumpove administracije da radi naporno diplomatski kao što se čini da to radi iz perspektive odbrane, u smislu planiranja i razvoja strategije i da komunicira sa Kongresom i svijetom".

Senator iz Demokratske stranke, Chris Coos, lijevo, odgovara na pitanje novinara Glasa Amerike, redakcije na perijskom jeziku, u Savjetu za međunarodne odnose u Washingtonu, 14. maja 2019.
Senator iz Demokratske stranke, Chris Coos, lijevo, odgovara na pitanje novinara Glasa Amerike, redakcije na perijskom jeziku, u Savjetu za međunarodne odnose u Washingtonu, 14. maja 2019.

Visoki vojni zvaničnik rekao je novinarima u Pentagonu u petak da iranska prijetnja dolazi "i sa kopna, i sa mora" i da uključuje male trgovačke jedrilice koje je Korpus Islamske revolucionarne garde, deo iranskih oružanih snaga, napunio "potencijalno vojnom opremom, uključujući i rakete".

"Važno je da Iran razumije da će napad na Amerikance ili njihove interese biti dočekan uz prikladan odgovor", rekao je vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu Pat Shanahan u petak. "Mi smo na Bliskom istoku da bismo pobijedili terorizam, borili se i izgradili bezbjednost... ali sigurno ćemo štititi sami sebe".

Ali, zamoljen da uporedi svoju izjavu sa procjenama SAD po pitanju rastuće prijetnje po snage SAD u Iraku koja dolazi od militanata, Ghika je insistirao da "govorimo tačno o istoj stvari".

"Ne mislim da smo i malo u raskoraku sa Bijelom kućom", rekao je Ghika.

VIDEO: Vojska SAD priprema se za konfrontaciju (engleski jezik)

US Military Beefing Up Arsenal to Counter Potential Iran Attack
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG