Linkovi

Zbog Irana, Pompeo u Briselu umjesto u Moskvi


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo neće u ponedjeljak ići u Moskvu kako je bilo najavljeno, već će se umjesto toga zaustaviti u Briselu, radi razgovora sa EU zvaničnicima o sve većim tenzijama između SAD i Irana.

O ozbiljnosti situacije, govori današnje upozorenje britanskog ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta da je "moguć konflikt između SAD i Irana".

Pompeo će se ipak, prema najavama State Departmenta, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, susresti u utorak u Sočiju.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je upozorio danas na rizik od nehotičnog sukoba između Sjedinjenih Država i Irana zbog nuklearnog sporazuma.

"Mi smo veoma zabrinuti zbog rizika od sukoba koji bi se mogao dogoditi slučajno sa eskalacijom koja nije bila planirana", rekao je Hunt novinarima u Briselu jutros, dodajući da je ključno, da se Iran ponovo ne vrati na put nove nuklearizacije.

Evropska unija je, preko svoje šefice diplomatije Federice Mogherini, danas takođe saopštila da oni u potpunosti podržavaju međunarodni nuklearni sporazum koji su svjetske sile postigle sa iranom 2015., a iz kojeg su se SAD povukle prošle godine. Mogherini je poručila sa EU želi da izbjegne bilo kakovu eskalaciju oko ovog pitanja.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

"Mi ćemo nastaviti da podržavamo sporazum koliko god možemo sa našim instrumentima i našom političkom voljom", rekla je Mogherini novinarima uoči sastanka sa ministrima vanjskih poslova Britanije, Francuske i Njemačke o situaciji sa Iranom.

Umjesto u Moskvi, kako je bilo najavljeno, američki državni sekretar Mike Pompeo, takođe će stići u Brisel na sastanak sa evropskim zvaničnicima.

Mogherini kaže da je tokom noći obaviještena o Pompeovom dolasku na redovnom okupljanju evropskih šefova diplomatija.

"Mi ćemo biti ovdje cijelog dana sa našom vrlo gustom agendom. Tako da ćemo vidjeti da li ćemo tokom dana uspjeti da održimo sastanak. On je uvijek dobrodošao, naravno, ali nema preciznog plana u ovom trenutku", navela je Mogherini koja je dodala da će danas fokusirati na to kako da na najbolji način podrže sporazum sa Iranom.

Njemački šef diplomatije Heiko Maas je takođe poručio: "Mi u Evropi smo saglasni da je ovaj sporazum neophodan za našu sigurnost. Niko ne želi da Iran dođe u posjed atomske bombe, a to je, do sada, bilo ostvarljivo".

Heiko Mass
Heiko Mass

Američki državni sekretar Mike Pompeo će se zaustaviti u Brisel prije odlaska u Soči, gdje će se sjutra susresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejom Lavrovim. I sa njima će, pored drugih važnih globalnih pitanja, takođe razgovarati o novonastalim tenzijama sa Iranom.

Dva puta je prošle sedmice Pompeo promijenio plan putovanja u posljednjem trenutku, navodeći kao razlog situaciju sa Iranom. Otkazao je prvo posjetu Berlinu a potom i Grinlandu, da bi iz Londona otputovao za Vašington.

SAD su prošle sedmice u taj regiona poslale nosač aviona Abraham Lincoln, kao i dio teškog naoružanja i bombardere B-52.

Tenzije su počele rasti prošle sedmice, nakon što je iranski predsjednik Hasan Rohani rekao da potpisnici sporazuma sada imaju 60 dana da izađu sa planom, kako da zaštite njegovu zemlju od sankcija SAD.

Hassan Rouhani
Hassan Rouhani

Evropske države su prošle sedmice saopštile da žele da sačuvaju iranski nuklearni sporazum i odbacile "ultimatum" Teherana, nakon što je Iran, kako su naveli, relaksirao restrikcije na njihov nuklerni program i zaprijetio koracima koji bi mogli biti kršenje sporazuma postignutog prije četiri godine.

Prošlosedmični postupak Irana je bio odgovor na novu rundu američkih sankcija, koje su uslijedile nakon prošlogodišnje objave predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povlače iz sporazuma.

Kako su posljedice sankcija počele da se osjećaju na domaćem planu, Rohani se našao pod pritiskom da demonstrira da Iran još uvijek može imati koristi od sporazuma koji je baziran na davanje ekonomskih prilika Teheranu, prvenstveno, kada je riječ o nafti, u zamjenu za ograničavanje njihovog nuklearnog razvoja.

Njemački ministar Heiko Maas kaže da Evropljani "rade pod pretpostavkom da se Iran neće, korak po korak, povući iz ovog sporazama, već da će ispunjavati sve svoje obaveze".

Nakon povlačenja SAD iz sporazuma Evropljani su uspostavili komplikovani sistem za rad sa Iranom da bi izbjegli direktne finansijske transakcije sa Teheranom, i da bi zaobišli moguće američke sankcije, koje će osim Irana targetirati i sve koji posluju sa njima.

Taj sistem nazvan INSTEX, još nije operativan jer Iran još uvijek nije kompletirao njihov dio ove šeme.

Brisel je takođe uveo "statut blokade" za zaštitu evropskih kompanija od uticaja američkih sankcija. Problem je međutim što mnoge međunarodne korporacije više posluju sa SAD nego sa Iranom, zbog čega su već promijenili način poslovanja ne rizikujući konflikt sa Vašingtonom.

XS
SM
MD
LG