Linkovi

SAD naložile nekim diplomatama da napuste Venecuelu, ambasada ostaje otvorena


Juan Gaido, čelnik kongresa kog predvodi opoozicija, proglasio se privremenim predsjednikom države do izbora, tokom skupa na kome je zahtevano da se predsednik Nicolas Maduro povuče, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.
Juan Gaido, čelnik kongresa kog predvodi opoozicija, proglasio se privremenim predsjednikom države do izbora, tokom skupa na kome je zahtevano da se predsednik Nicolas Maduro povuče, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.

State Department naložio je osoblju čije prisustvo nije neophodno da napusti Venecuelu, ali ne zatvara ambasadu u Karakasu, saopšteno je u četvrtak.

U srijedu, sporni venecuelanski predsednik Nicolas Maduro rekao je da prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na objavu predsjednika Donalda Trumpa da SAD zvanično priznaju predsjednika nacionalnog parlamenta Juana Guaida za privremenog predsjednika Venecuele.

Maduro je naredio diplomatama SAD da napuste zemlju u naredna 72 sata. Državni sekretar SAD Mike Pompeo, međutim, rekao je da Maduro više nema ovlaštenja da to uradi.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro tokom ceremonije otvaranja pravosudne godine u Vrhonvnom sudu u Karakasu, Venecueal, 24. januara 2019.
Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro tokom ceremonije otvaranja pravosudne godine u Vrhonvnom sudu u Karakasu, Venecueal, 24. januara 2019.

Američki State Department saopštio je da evakuiše manje neophodno osobolje iz bezbjednosnih razloga i da bi građani SAD "ozbiljno trebalo da razmotre" napuštanje zemlje.

Međunarodni spor oko liderstva u zemlji čini se da se produbio u četvrtak, uz Kinu i Rusiju koje izražavaju podršku Madurovoj borbenoj vladi. Ruski zamjenik ministra spoljnih poslova upozorio je Sjedinjene Države da Kremlj nastavlja da podržava Madura na i princip nemješanja u venecuelanske unutrašnje poslove.

Pompeo, u govoru pred Organizacijom američkih država (OAS) u četvrtak, zatražio je od svih da priznaju Guaida kao venecuelanskog lidera i da obećaju podršku demokratskoj tranziciji u Venecueli.

"Sve države OAS-a moraju da se svrstaju uz demokratiju i poštovanje vladavine prava", rekao je prvi diplomata SAD.

"Sve zemlje članice koje su predane podršsci Interameričke demokratske povelje moraju sada da priznaju privremenog predsjednika. Vrijeme za debate je okončano. Režim bivšeg predsednika Nicolasa Madura je nelegitiman. Njegov režim je moralno bankrotirao, ekonomski je nekompetentant i duboko korumpiran. Nedemokratski je do svoje srži", dodao je Pompeo.

Guaido, predsjednik venecuelanskog nacionalnog parlamenta, proglasio je sebe privremenim predsjednikom u danu masovnih demonstracija dan ranije.

U četvrtak, ministar odbrane venecuele Vladimir Padrino stao je uz Madura, nazivajući ga "legitimnim predsjednikom" zemlje i odbacujući Guaidovo proglašenje za lidera. Padrino je rekao da je opozicija sprovela puč.

Pred OAS-om, Pompeo je upozorio protiv bilo kakvog nasilja bezbjednosnih snaga protiv građana Venecuele, pozivajući vojsku da podrži demokratiju i proteste građana.

Šef američke diplomatije objavio je da će SAD obezbjediti više od 20 miliona dolara humanitarne pomoći za Venecuelu, finansirati nabavku hrane i olakšati kobni uticaj ekonomske krize.

Trump je otvoreno upozorio Madura da su "sve opcije na stolu" ukoliko ne bude mirne tranzicije u demokratiju u toj južnoameričkoj zemlji.

Moguće nove sankcije

Zvaničnici Bijele kuće su naglasili da Trump ne isključuje ni jedan odgovor, poput pomorske blokade ili druge vojne akcije, ukoliko Maduro pribjegne nasilju protiv demonstranta ili preuzme akcije protiv Guaida.

Prva akcija Washingtona vjerovatno bi mogla da bude pooštravanje sankcija protiv članova Madurove vlade.

"Našim sankcijama jedva smo zagrebali površinu onih akcija koje Sjedinjene Države mogu da preduzmu", rekao je viši zvaničnik administracije.

Nekoliko država pridružilo se Sjedinjenim Državama u priznavanju Guaida kao venecuelanskog privremenog predsjednika, uključujući i Kanadu i 11 od 14 članica novoformirane Lima grupe latinskih nacija, među kojima su i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatamala i Peru.

Opozicione pristalice na mitingu protiv venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.
Opozicione pristalice na mitingu protiv venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.

​Francuski predsednik Emmanuel Macron nazvao je venecuelanske izbore "nelegitimnim" u svom tweetu u četvrtak i pozdravio hrabrost Venecueljana koji zahtijevaju slobodu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antinio Guterres upozorio je u četvrtak da situacija u Venecueli može da preraste u "katastrofu" ukoliko glavni politički rivali u zemlji ne uspiju da postignu sporazum.

Govoreći u četvrtak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Guterres je rekao da se Ujedinjene nacije nadaju da "dijalog može biti moguć i da ćemo izbjeći eskalaciju koja bi vodila ka vrsti konflikta koja bi bila katastrofa" za narod Venecuele i region.

Upozorenja iz Rusije i Kine

Ali zvaničnici u Rusiji, jednom od venecuelanskih najvećih saveznika, ljutito su reagovali na Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje zbog podržavanja Guaida, optužujući ih da se mešaju u unutrašnje poslove Venecuele. Ruski ministar spoljnih poslova upozorio je Sjedinjene Države protiv bilo kakve vojne intervencije, rekavši da bi takav potez mogao da ima "katastrofalne" posljedice.

Kina je zahtijevala od Sjedinjenih Država da se drže podalje od krize. Peking i Moskva imaju pojačane ekonomske interese i kreditiraju Karakas milijardama dolara.

Bolivija, Kuba, Iran i Sirija izdali su saopštenje iskazujući svoju podršku Maduru.

Tri članice Lima grupe koje nisu podržale Guaida su Gujana, Santa Lucija i Meksiko.

"Iz ustavne, humanitarne i demokratske perspektive - i prema međunarodnom pravu - za Sjedinjene Države i međunarodnu zajednicu nije ostala ni jedna opcija do priznavanja Juana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele", rekao je za Glas Amerike Moises Rendon iz CSIS-ovog Programa za Amerike.

Venecuela i njene državna naftna kompanija PDVSA prema procjenama duguje sedam milijardi dolara u kombinovanom trgovinskom dugu koji iznosi 60 milijardi. Ekonomija zemlje bazirana na nafti, koja je obogaljena hiperinflacijom, urušila se.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG